Čarobna noć britanskih skladbi

foto2

foto2

Zagrebački filharmoničari pod vodstvom maestra Sir Nevillea Marrinera poveli su prepunu dvoranu Lisinski u “čarobnu noć britanskih skladbi”!

Ova uistinu čarobna večer započela je Händelovom krunidbenom himnom Svećenik Zadok, u popularnoj kulturi posebno prepoznatljivoj kao himna krovnog Europskog nogometnog saveza UEFE odnosno najavna špica najvažnijeg nogometnog natjecanja – Lige prvaka.

Nastavljena je djelom britanskog skladatelja Benjamina Brittena Vodič za mlade kroz orkestar, skladbom tokom koje svaki instrument dobiva priliku pokazati ono najbolje što može. Djelo ima edukativnu funkciju, ali proizašlo iz pera vrsnog skladatelja kao što je Britten, postalo je ujedno i jedno od njegovih najpopularnijih djela.

foto1

U fokusu večeri te kao šlag na kraju izvedena je Suita Henrik V. za soliste, govornika, zbor i orkestar sastavljena od najvažnijih glazbenih brojeva iz istoimenog filma kojeg je 1944. ekranizirao slavni britanski glumac Laurence Olivier. Upravo ovu suitu odnosno Glazbeni scenarij prema Shakespeareu, slušali smo u izvedbi Zagrebačke filharmonije, Rade Šerbedžije kao govornika te zborova Ivan Goran Kovačić i Zvjezdice, u režiji uvijek originalne Lenke Udovički. Uz koreografiju uvaženog koreografa Staše Zurovca te plesnu izvedbu plesnog para Svetlane Svetličnaje i Dejana Kolarova koncert je završio osebujnom glazbeno-scenskom izvedbom u duhu istinskog glazbenog teatra i maniri najvećih svjetskih performansi ovakve vrste.

foto3

Bila je to prava svečanost glazbe, a isto Vas to očekuje i za tjedan dana kada obilježavamo 100. obljetnicu rođenja fagotista Rudolfa Klepača kojemu hrvatska i zagrebačka kulturna i glazbena scena duguje mnogo od svoje vrsnosti i prepoznatljivosti . Orkestrom će ravnati dugogodišnji prijatelj i suradnik maestra Klepača, poznati Leopold Hager dok će solistički dio pripasti fagotistima Ivici Gašparoviću i Phillipu Tutzeru.