“Candide ili optimizam” najbolja predstava Gavellinih večeri

gavella-candide

Predstava “Candide ili optimizam” zagrebačkog Gradskog kazališta Gavella, nastala prema predlošku istoimena filozofskog romana francuskog književnika Voltairea u dramatizaciji i režiji Krešimira Dolenčića, osvojila je nagradu “Dr. Branko Gavella” ovogodišnjih Gavellinih večeri, objavljeno je na večerašnjoj dodjeli nagrade koja nosi ime osnivača tog zagrebačkog kazališta.

Prosudbeno povjerenstvo, koje su činili glumica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Helena Buljan kao predsjednica te kazališni redatelj Ivan Leo Lemo i dramaturginja Ana Prolić kao članovi, odluku o najboljoj predstavi donijelo je jednoglasno. Najboljom je proglašena predstava koja je pokazala “najviši stupanj ujednačenosti glumačke žive, dinamične i posvećene suigre, pokazujući snagu ansabla čiji članovi vrsno balansiraju ujednačenost općeg tona i individualizirane detalje izraza”.

Obrazloženje nagrade pročitao je Lemo na večerašnjem svečanom zatvaranju 28. Gavellinih večeri, naglasivši kako je svaka od sedam žanrovski, produkcijski, izvedbeno, poetološko i estetski raznolikih predstava, koje su sudjelovale u konkurenciji Gavellinih večeri, manje ili više osviješteno, promišljeno i izvedbeno artikulirano ostvarivala odnos s tekstom i njegovim kontekstom.

“No, kako se živi i potentni kazališni čin ostvaruje u sinergiji svih tvorbenih elemenata, a dodatno se kreira u suigri s publikom, prosudbeno je povjerenstvo donijelo jednoglasnu odluku da nagradu za najbolju predstavu dodjeli onoj koja ostvaruje upravo to. Značenjsko bogatstvo predstave ‘Candide ili optimizam’ rezultat je samosvjesno eklektične režije koja donosi promišljenu dramatizaciju klasika, posredujući ga sadašnjem trenutku u punini njegovog izvedbenog potencijala. To je predstava koja pokazuje snagu i važnost suradnje u kreiranju kazališnog čina, u kojoj su stoga svi elementi – gluma, režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, glazba i svjetlo neraskidivi dijelovi cjeline kojoj pridnose svaki u svom opsegu, istodobno zadržavajući svoju posebnost”, istaknuo je Lemo.

Publika je snažnim pljeskom i ovacijama pozdravila izlazak na pozornicu Gavelle autorski tim i glumački ansambl predstave – čine ga glumci Enes Vejzović, Nataša Janjić Lokas, Dajana Čuljak, Duško Valentić, Jelena Miholjević, Siniša Ružić, Franjo Dijak, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Mirjana Majurec, Đorđe Kukuljica i Barbara Nola. Bistu utemeljitelja kazališta Branka Gavelle, rad akademika Ivana Sabolića, ravnatelj kazališta Darko Stazić uručio je redatelju Dolenčiću, koji je zahvalio žiriju i glumcima. “Lijepo je kada nagradu dobije onaj tko sve ‘vlasnike’ naših duhovnih i fizičkih prostora ismijava i podvrgava satiri”, kazao je Dolenčić, napomenuvši kako mu je bilo izrazito ugodno surađivati s glumcima Gavelle te velika čast raditi u tom kazalištu.

Stazić je istaknuo kako je misija Gavellinih večeri postavljena davno i nije se promijenila do danas: okupiti vrhunce hrvatske kazališne produkcije kako bi publici našeg najvećeg grada pružili uvid u ono najbolje što hrvatsko kazalište nudi.

S aktualnim tematskim preokupacijama hrvatskih kazališta publiku 28. Gavellinih večeri od 11. listopada upoznalo je sedam izvedenih hrvatskih predstava, ocijenjenih ponajboljima prema izboru glumca i redatelja Borisa Svrtana.

Pred publikom je na zatvaranju, već tradicionalno, nakon uručenja nagrade i izvan konkurencije izvedena još predstava “John Gabriel Borkman” Henrika Ibsena, u režiji Mateje Koležnik i produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. (Hina)