Burno u Saboru: Proguraj taj j…ni zakon…


 

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar u svom se izlaganju osvrnuo na prijedlog Zakona o poticanju zapošljavanja prema kojem bi mladi radili za 1600 kuna

 
Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić izjavio je  da Vlada od predloženoga zakona o poticanju zapošljavanja očekuje da će potaknuti otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade osobe bez radnog iskustva.
 
Tim zakonom, o kojemu raspravlja Hrvatski sabor, želi se povećati zapošljivost nezaposlenih mladih osoba bez radnoga iskustva kroz stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnoga odnosa, na rok od godinu dana te uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna.
Na taj će način, kazao je Mrsić, mladi steći godinu dana radnoga iskustva uz plaćanje radnoga staža i mirovinskih doprinosa, te mentora koji će na trošak poslodavca nadzirati njihov rad.
Odbacio je prigovore sindikata da predložena mjera znači volontiranje, a ne zapošljavanje mladih, ističući da 1600 kuna, koliko bi primali, nije velik iznos, ali da ga državni proračun u ovom trenutku recesije može podnijeti.

"Nadamo se da ćemo iduće godine, kada situacija u državnom proračunu bude bolja, moći obuhvatiti veći broj mladih i ponuditi veći iznos", poručio je.

Ipak, prijedlog se našao na udaru kritika od strane predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara

On je svoje izlaganje mislio započeti citiranjem Slavka Linića o ovom zakonu, ali je odustao jer bi tako dobio opomenu budući je u Saboru zabranjeno prostačenje.

Tako se suzdržao od korištenje neprikladnih izraza, ali je ponovio citat: Samo ti proguraj taj j***ni zakon o zapošljavanju, a onda ćemo mi početi otpuštati.

Ustvrdio je kako je jedina dobra stvar kod prijedloga zakona plaćanje 1600 kuna naknade, ali to praktički znači da mladi rade godinu dana gotovo besplatno te da to nije u skladu s drugim europskim zemljama.

Foto: Pixsell
Izvor: Z.H. / RTL

Akademija-Art