Skip to content

Bruxelles: Ogluši li se Vlada na upozorenja, bit ćemo stroži!

Ogluši li se Zagreb na nekoliko ostalih upozorenja, cjelovitiji izvještaj u listopadu mogao bi biti kudikamo stroži
 

U Bruxellesu tvrde da je uspoređivanje postavljanja hrvatskih ministara u nadzorni odbor INE sa sličnom praksom u 10-tak članica Unije ‘pucanj u pogrešnu metu’.
Naime, za Europsku komisiju nisu sporni političari u upravljačkim tijelima državnih tvrtki već nepostojanje sustava zaštite koji jamči da to članstvo ne otvori prostor korupciji, javlja HRT. I u tome se bitno razlikuje stanje u Hrvatskoj i u, na primjer, Njemačkoj.
HRT-ov dopisnik iz Bruxellesa doznao je kako su u Zagreb nedavno poslane precizne zamjerke i pitanja vezana uz najavljene promjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa.
Ključ je u zahtjevu Europske komisije da nova vlada napokon imenuje članove u Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. To je dio političkih obveza koje je Hrvatska preuzela kako bi završila pregovore u najzahtjevnijem poglavlju – o pravosuđu. Povjerenstvo bi bilo brana ponovnom otvaranju korupcijskih kanala u javnim tvrtkama.
Tu Bruxelles vidi korak unatrag nove vlade od atmosfere koja je uspostavljena s bivšom vladom u završnici priprema za potpisivanje Pristupnog ugovora, što izaziva zabrinutost u Europskoj komisiji, ali za sada bez konkretnih posljedica po Hrvatsku i proces ratifikacije Pristupnog ugovora.
No ogluši li se Zagreb na to i na nekoliko ostalih upozorenja, cjelovitiji izvještaj koji će biti objavljen u listopadu, mogao bi biti kudikamo stroži, piše HRT.
Naime, premijer Zoran Milanović je, komentirajući prigovor na imenovanje političara u nadzorne odbore, rekao da je odluka Vlade, kao odgovornog upravljača državnom imovinom, da se ni pod kojim uvjetima neće odreći obaveze prema biračima da u određenim okolnostima zadrži pravo da kao vlasnik angažira političare. Pritom je dodao kako i niz europskih država radi isto te da ne vidi razloge za kritiku Hrvatske.
Podsjetimo, Europska komisija je u utorak objavila prvo izvješće o ispunjavanju hrvatskih obveza u tri poglavlja europske pravne stečevine u okviru pretpristupnog monitoringa – o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, Pravda, sloboda i sigurnost i Tržišno natjecanje. U zaključcima piše da je postignut velik napredak, no zabrinutost izazivaju prvi koraci Vlade u sprječavanju sukoba interesa.
Izvor: Jutarnji.hr

Akademija-Art

See also  Europa u strahu od rezultata grčkih izbora