Skip to content

Brussels – Frenkie snimio “Diversidad”

Džana Mujadžić
djananouvelles@gmail.com

Frenkie u Brusselsu snimio "Diversidad"

Mladi raper iz Bijeljine Adnan Hamidović, alias Frenkie, snimio je u Brusselsu sa još 19 umjetnika album "Diversidad", koji je omogućila Europska komisija u okviru razrade glazbenog programa, započetog još prije tri godine.

Dvanaestak glazbenika, među kojima su Valete, Luche, Nach, Marcus, Pitcho ili Mariama, potom Abd al Malik, Gmisgerymendes te Remi, obradili su sasvim nove melodije europskih urbanih sredina, na osam jezika.


Frenkie, čiji se tekstovi upoređuju s ostvarenjima "Against the Mashine", "Rage" ili "Azre", čak i sa nadarenosti jednog Rashmana Ruchdie, uspio je prvu demo snimku, zahvaljujući tuzlanskom "Radio-Kameleonu". Na putu ka uspjehu pomogli su mu i urednici prve bh hiphop emisije, "FM Jam", zahvaljujući kojima je snimio prva ostvarenja.

Ako bi raper danas pravio bilans uspjeha, može se pohvaliti sa tri albuma i jednim EP. Početni "Odličan CD" nagrađen je "Zlatnom Kooglom" pa je Frenkie proglašen izvočacem godine. Poznat jer i po pjesmama "Hajmo ih rušit", "Mr Policeman", "Protesna nota" pa "Miki i Hari" koje su privukle veliku pažnju javnosti ali i političara. Kompozicija"Soundtreck" je slušana i u Hoolywoodu jer je uvrštena u film "The Incredible Hulk". Mladić je ostvario i glazbu za teatrsku predstavu redatelja Dine Mustafića, "Mortel Kombajn", a surađivao je u časopisu "Dani" te u "E-novinama", kao kolumnist.

Akademija-Art.hr
23.03.2011.

See also  Potpisvanje albuma Urban & Hauser