Brkić: HDZ je najjača stranka u Hrvatskoj

izbori 3

izbori 3

Čelnici HDZ-a Milijan Brkić i Tomislav Čuljak ponovili su danas da je HDZ pobjednik lokalnih izbora i najjača stranka u Hrvatskoj. Kao argument naveli su da je stranka odnijela izbornu pobjedu u 47,97 posto jedinica područne i lokalne samouprave

Od 576 jedinica lokalne samouprave, HDZ je pobijedio u 259, a SDP u 75, što je rezultat od 44,97 posto za HDZ i 13,02 posto za SDP, istaknula su dvojica HDZ-ovaca na konferenciji za novinare koju su sazvali zbog, kako su rekli, raznoraznih konstrukcija i spinova.

Brkić je podsjetio da je novo vodstvo stranku preuzelo prije nešto više od godinu dana, u izrazito lošim okolnostima. ‘Unatoč lošim predviđanjima i anketama, polučili smo pobjedu na EU izborima, a na lokalnim izborima pokazali da smo najjača politička stranka u Hrvatskoj. Brojke su neumoljive, a podaci egzaktni. U budućnosti će se morati ozbiljno računati na HDZ i koalicijske partnere, ustvrdio je Brkić. Najavio je da stranka već danas počinje s pripremama za europske i predsjedničke izbore te ponovio kako će uskoro zatražiti i prijevremene parlamentarne izbore.

Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak kazao je kako je HDZ na lokalnim izborima ostvario rezultate koje je najavljivao. ‘U nekim sredinama zacrtali smo osvajanje pojedinih gradova koji su nam bili važni. Nismo, nažalost, uspjeli osvojiti Vukovar i Split, ali nas veseli što smo vratili gradonačelnika Šibenika i Požege, preuzeli Belišće, Korčulu i Kaštela’, rekao je Čuljak. ‘Čuli smo izjave političkih protivnika, koji su počeli dijeliti na urbane i ruralne sredine, velike i male gradove, a sada je ministar rada počeo dijeliti na gradove s velikim i malim proračunom, na siromašne i bogate. Valjda neće siromašnima ukinuti pravo glasa ili ukinuti gradske proračune’, dodao je. (Foto: Patrik Macek/PIXSELL, HRT)