Britanske vlasti traže pojašnjenja zbog spolno selektivnih pobačaja

London

Britanski ministar zdravlja zatražio je žurna objašnjenja nakon odluke tamošnjega državnog odvjetništva da neće sudbeno goniti dvoje liječnika snimljenih skrivenom kamerom koji su pristali izvesti pobačaj zbog toga što je nerođeno dijete bilo ženskoga spola. Aferu je otkrio Daily Telegraph, koji već dulje provodi istragu kako bi dokazao da useljeničke zajednice u Velikoj Britaniji prakticiraju spolno selektivne pobačaje.

Konzervativni dnevnik je u veljači 2012. četiri trudnice iz različitih etničkih zajednica – posebno indijske i pakistanske – opremio skrivenom kamerom. Poslao ih je u devet klinika u Velikoj Britaniji, gdje su zatražile pobačaj uz obrazloženje da im ne odgovara spol djeteta. Premda je većina liječnika to odbila, dvoje je pristalo. Pokrenuta je policijska istraga.

Britanski list ovaj je tjedan otkrio kako je britansko državno odvjetništvo odlučilo da zbog javnog interesa neće sudbeno goniti dvoje liječnika, unatoč tomu što ima dovoljno dokaza za to. Ministar zdravstva Jeremy Hunt zatražio je žurna pojašnjenja od vladina pravnog savjetnika te upozorio da su pobačaji koji se izvode zbog biranja spola djeteta nezakoniti i neprihvatljivi. Britanska liječnička komora navodi da je od odvjetništva zatražila da joj iznese sve dokaze o tom slučaju. Dodaje da će istražiti slučaj ovih liječnika, kojima je ograničena praksa dok traje istraga.

Gotovo 190.000 pobačaja izvede se svake godine u Engleskoj i Walesu. Pobačaji su u Velikoj Britaniji dopušteni do 24. tjedna trudnoće, što je dovoljno da se sa sigurnošću može utvrditi spol djeteta, prenosi Hina.