Skip to content

Briga me hoće li zamjeriti, dužni smo štititi hrvatski interes

miljenic izjava

Gost središnjeg Dnevnika bio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić povodom pisma koje je uputio kao odgovor na pismo povjerenice Viviane Reding vezano uz tzv. Lex Perković i postupanje po europskom uhidbenom nalogu

Ovo sve što se događalo mislim da je ukazalo na dva pitanja koje mi kao društvo moramo riješiti. Jedno je pitanje odnos prema prošlosti i konačno micanje zastare koja štiti počinitelje najgorih, najgnjusnjijih kaznenih djela i da nam se oni praktički mogu smijati, a mi im ne možemo ništa jer su zaštićeni zastarom. To je apsurd i zato moramo promijeniti Ustav jer drugog načina nema. Drugo pitanje, koje je također šire društveno, – mi moramo shvatiti Hrvatska od 1. srpnja 2013. nije ono što je bila Hrvatska do 1. srpnja. Mi smo punopravna zemlja i kao takvi moramo postupati. Po tome jedina naša dužnost iz hrvatske Vlade je štititi hrvatski interes. Tu nema sviđanja, nesviđanja. Sad mi netko govori netko će ti ovo zamjeriti ili neće. Ma što me briga da li će mi netko zamjeriti. Mi imamo svoju poziciju koju trebamo braniti na svaki mogući način. Točno je, ovo smo mogli riješiti, nije išlo, ali mi ćemo se boriti da hrvatski građani budu u istom odnosu kao bilo koji građani. Znači naša inicijativa je, a koja je već išla prema komisiji, je da se to pitanje generalno uredi, rekao je, između ostaloga ministar Miljenić.

Rasprava koja već tjednima zaokuplja domaću političku scenu, Zakon o europskom uhidbenom nalogu, u Hrvatskoj preimenovan u Lex Perković, polako se, izgleda – privodi kraju.

Premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić poslali su pisma u Bruxelles u kojima, ono što je najvažnije, stoji da je Hrvatska spremna poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se Zakon uskladio s pravnom stečevinom kako je prihvaćena tijekom pregovora. (HRT)