Đenana Mujadžić
djananouvelles@gmail.com

Véronique Branquinho – rublje kao umjetnički predmet

Véronique Branquinho, belgijska kreatorica, sve poznatija u starokontinentalnoj modnoj sredini, iskreno ističe: "Rublje me zanima oduvijek ali nikada nisam ostvarila kolekciju, pošto se radi o posebnom poslu". Ipak, s užitkom nastavlja djelatnosti A.F. Vandervosta, za novu kolekciju svoje sunarodnjakinje Mari Jo L’Aventure.

Kolekcija je ostvarena s matrijama high-tech, što će reći novim micro vlaknima, nazvanim "fibres", nalik na svilene ali i posebnim načinom krojenja i šivanja, što se ostvaruje pomoću tila i posebnog, skoro neprimjetnog plisea. Precizni jako elegantni modeli sastavljeni od grudnjaka s podignutim umetcima ili napola otkrivenim samatalnim podržačima, bodyjima, steznicima, koji nisu viđeni više desetljeća, otkrivaju razrađeno i u tančine obnovljeno dostojanstvo mode, 50 godina proslog stoljeca. Boje emeroda i anyxa pospjesuju dojam da rublje liči nakitu.

Međutim, netreba smesti s uma da je kreatorica diplomirala čuvenu Kraljevsku Akademiju Lijepih Umjetnosti u Anversu: što dokazuje nadahnuće Raphaelovim platnima, Dunerovim ili slikama Cranacha pa Giorgioniea- posebno njihovih, umjetničkih vizija zenske ljepote:

"Aktovi starih majstora se,mnogo, ne razlikuju od danasnjih žena pa sam htjela znati kakvu sliku odaju, odjevene u aktualno rublje. Zato sam ih odjenula na aktualan način što mi je predstavljalo poseban užitak, jer dugo nisam slikala."
Djela umiješne Belgijanke biće izložena u galeriji MoMu u Anversu od 4 do 16 listopada, a potom će se prodati na aukciji u korist fondacije "Pink Ribbon", koja djeluje za žene oboljele od raka dojke. Nova kolekcija Véronique Branquino je u prodaji, sredinom tekućeg mjeseca.

Akademija-Art.hr
06.09.2011.