Brammertz podupire suradnju susjednih država u procesuiranju ratnih zločina

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz, koji je u ponedjeljak doputovao u trodnevni radni posjet Bosni i Hercegovini, sastao se odvojeno u Sarajevu s članovima predsjedništva BiH i s visokim predstavnikom međunarodne zajendice Valentinom Inzkom, a tijekom razgovora dao je punu potpora suradnji država u susjedstvu u procesuiranju ratnih zločina

Kako je priopćilo predsjedništvo BiH, članovi toga tijela Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović te Brammertz ocjenili su da je suradnja bosannskohercegovačkih vlasti s ICTY-em na visokoj razini, a razmatrana je i mogućnost potpisivanja sporazuma o razmjeni dokaza u kaznenim djelima ratnih zločina između BiH i Srbije.
"Regionalna suradnja glavna je svrha mog posjeta", izjavio je Brammertz.
Pojasnio je i kako će s predstavnicima bosanskohercegovačkog pravosuđa razgovarati o procesuiranju predmeta koje je ICTY prebacio na lokalne sudove.
Visoki predstavnik Inzko i Brammertz tijekom njihova susreta istaknuli su značaj procesuiranja ratnih zločina u BiH i još jednom podržali suradnju država u susjedstvu kada je riječ o tome procesu, priopćio je ureda Valentina Inzka (OHR).
Ocijenili su kako je procesuiranje ratnih zločina od ključnog značaja za pomirenje i stabilnosti u toj zemlji.
Visoki predstavnik i glavni tužitelj ICTY-a izrazili su snažnu potporu sudu BiH i državnom odvjetništvu BiH, ali su ocijenili i to kako je nužno naglasili da entiteti institucije također razvijaju svoje mehanizme i kapacitete za provođenje suđenja u slučajevima ratnih zločina.
Brammertz će, kako je najavljeno, u BiH boraviti do srijede, a očekuju se i njegovi susreti s predstavnicima udruga koje okupljaju ratne stradalnike i članove obitelji ubijenih i nestalih. 
Foto: AFP