Bivši socijaldemokratski premijer Borut Pahor pobijedio je na slovenskim predsjedničkim izborima, pokazale su izlazne ankete slovenske televizije objavljene po zatvaranju birališta u 19 sati

Pahor je osvojio 67,03 posto, a njegov protukandidat, aktualni predsjednik Danilo Tuerk 32,97 posto glasova, objavila je slovenska televizija koja je izlazne ankete provela na velikom uzorku.
Po najavama, oko 21 sat mogu se očekivati i neslužbeni rezultati sa svih birališta.
Do 16 sati odaziv na izbore bio je povijesno nizak. Glasovalo je svega 30,86 posto upisanih birača, odnosno pet posto manje nego u prvom krugu predsjedničkih izbora, objavio je predsjednik državnog izbornog povjerenstva Anton Gašper Frantar. A tada je ukupni izlazak birača na izbore iznosio 47 posto, najmanje na bilo kojim izborima za predsjednika države ili parlament od nastanka samostalne Slovenije.
Pretpostavlja se da je još manji broj ljudi na biralištima rezultat slabijih vremenskih prilika, sa snijegom i kišom, ali i zasićenosti birača, te njihova razočarenja političkih elitama koje se je iskazalo i u prosvjedima po slovenskim gradovima uoči izbora.

Foto: AP Photo
Izvor: HRT