Skip to content

Bond, James Bond – 50. godina

James Bond, najslavniji tajni agent na svijetu, slavi 50. obljetnicu svog prvog filma. Prije točno 50 godina u kinima je počeo igrati Dr. No, prvi u najdugovječnijem filmskom serijalu u povijesti, koji sada obuhvaća 23 dugometražna filma

Zadnji u tom nizu Skyfall u hrvatska kina stiže 1. studenog, agenta 007 treći put glumi Daniel Craig, a režirao ga je dobitnik Oscara Sam Mendes.

U novom filmu nakon neuspješne akcije u Istanbulu James Bond nestaje, misli se da je mrtav, a identiteti svih aktivnih MI6 agenata procure na internet. Bondova lojalnost agentici M stavljena je na kušnju nakon što ju započne proganjati vlastita prošlost. Nakon napada na MI6, agent 007 mora pronaći i uništiti prijetnju, bez obzira na cijenu.

Dan Jamesa Bonda različito se obilježava diljem svijeta. U SAD-u će se u Muzeju suvremene umjetnosti u New Yorku održati filmska retrospektiva, dok će se u Velikoj Britaniji održati James Bond aukcija od koje će sav prihod otići UNICEF-u i drugim dobrotvornim ustanovama.

U Belgiji i Južnoj Africi zaposlenici ureda raznih tvrtki na posao će doći obučeni u smokinge i haljine kako bi proslavili taj dan, a u mnogim zemljama, uključivši i Hrvatsku, radio postaje će podsjetiti na hitove iz serijala i dijeliti DVD izdanja prijašnjih filmova, izvijestio je distributer Continental film.

Iduće godine obilježit će se 60. godina od romana Casino Royale Iana Fleminga, prvog posvećenog tom uglađenom britanskom špijunu.

Foto: Finedininglovers.com