Bojan Šumonja: Što je nama naša borba dala

Kako jedan suvremeni umjetnik vidi hrvatsko društvo, zagrebačka će publika imati priliku doživjeti na izložbi ŠTO JE NAMA NAŠA BORBA DALA Bojana Šumonje

Zemlja gotovo razorena politikanstvom i njegovim posljedicama, u kojoj je politika jedina tema, a likovi njezinih protagonista zaslugom medija postaju pop ikone suvremenog doba, Šumonja dekonstruira riječima i slikom te detektira posljedice navedenog.
Istarski umjetnik nakon svojih velikih platana s motivom ovaca kao alegorijom posluha i sveopće pasivnosti hrvatskih građana, ponovo angažirano i kritički sagledava naše društvo, ali ovaj put multimedijalnom izložbom interpretirajući ga kroz radove različite u svojoj izvedbenoj formi.
Predgovor katalogu potpisuje povjesničar umjetnosti Mladen Lučić.
Bojan Šumonja rođen je 29. listopada 1960. u Puli, gdje je i završio srednju umjetničku školu. Godine 1984. diplomirao je likovnu akademiju u Veneciji, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina. Od 1987. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao je na više od dvjesto skupnih i devedesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Puli.