Bogati prijatelji od velike su pomoći u životu

Mlađi zaposlenici ispod 45 godina osjećaju se bolje kad znaju da im prijatelji imaju visoke plaće, otkrili su znanstvenici sa sveučilišta St. Andrews u Velikoj Britaniji

Iako prva pomisao na to što si sve mogu priuštiti, a vi ne, može izazvati ljubomoru i zavist, istraživači kažu da bogati prijatelji zapravo na nas djeluju kao motivatori koji nas tjeraju da se trudimo više i da u budućnosti zarađujemo bolje. Zapravo družeći se s takvim ljudima možemo se djelomično osjetiti ponosno, ali i shvatiti da u nama postoji isti takav potencijal, ako ne i veći za ostvarenje uspješnije karijere. Ljudi, dokazano je napreduju mnogo brže u kompeticiji s ostalima, pa makar se radilo i o bliskoj osobi, a to je pogotovo dobro radite li iste ili slične poslove.
Financijska savjetnica i autorica knjige Money Ruls Jean Chatzky kaže da je isprva malo nezadovoljstva visinom svoje plaće dobro, jer nas tjera prema naprijed. Jer, da bismo doživjeli osjećaj ugode, potrebno je i malo neugode. Zapravo, ona smatra da ne treba biti maksimalno pozitivan već je dovoljno da na skali od jedan do deset naše životno zadovoljstvo "obitava" oko osmice.
– Za sreću se ne mora biti na samome vrhu. Osmice su dovoljno nesretne da se nastave truditi, dok su desetke pomalo samozadovoljne – kaže Chatzky.
Dakle, ono malo razočaranja koje možete osjetiti kad shvatite da prijatelj ima veću plaću neka vam bude motivacija, a on neka vam postane izvor korisnih korisnih informacija o poslovnom svijetu od kojeg možete mnogo toga naučiti.

Foto: Profimedia
Izvor: AV/VLM

Akademija-Art