Blues legenda Johnny Winter dobit će Porina za poseban doprinos

Institut hrvatske glazbe i njegov Ured Porina dodijelit će PORIN – SPECIAL MERIT AWARD, nagradu za posebna postignuća u glazbi, legendarnom blues glazbeniku Johnnyu Winteru uoči njegovog trećeg zagrebačkog koncerta u četvrtak 1. ožujka, 2012.

Na prigodnoj ceremoniji u hotelu Regent Esplanade, uz prisutne medije, Johnnyu Winteru će Porin za poseban doprinos glazbi uručiti predsjednik udruge Hrvatske blues snage, glazbenik Boris Hrepić Hrepa.
Od organizatora koncerta blues velikana, zakazanog u Tvornici kulture za istu večer, doznajemo da će se koncert svakako održati. U slučaju nemogućnosti sviranja u Tvornici, osigurana je rezervna varijanta u sličnom prostoru, sa sličnim tehničkim uvjetima.
Posljednji takav Porin dodijeljen je Rogeru Watersu iz grupe Pink Floyd 13. travnja 2011. uoči njegovog koncerta u zagrebačkoj Areni.
Nakon tri godine Johnny Winter dolazi u Hrvatsku u sklopu svjetske turneje za svoj novi album Roots, koji je snimio uz mnogobrojna gostovanja sjajnih glazbenika uključujući Vincea Gilla, Warrena Haynesa, Dereka Trucksa, Susan Tedeschi i njegovog brata Edgara Wintera.
Na novom albumu i turneji Johnny izvodi pjesme koje su obilježile njegovu karijeru pa će tako doći na svoje i oni koji su žalili što na prethodnim zagrebačkim gostovanjima nisu čuli Honky Tonk Woman ili Bright lights, big city.
Winter je svirao s Hendrixom, Muddyjem Watersom, Leeom Hookerom i ostalim uglavnom pokojnim velikanima, a godine raskalašenog života, ovisnosti i životni brodolomi načeli su i ovog blues gitaristu, pa ga noge polako izdaju, ali zato su mu prsti i glas i dalje u iznimnoj formi.
Johnny i njegov izvorni hard blues tj. mješavina blues rocka i southern zvuka, stila koji Winter izvodi cijeli život, i dan danas zvuči moćno i neponovljivo. Ovog razrokog albino starca s Gibson Firebird gitarom u ruci, duge bijele kose, istetoviranog po cijelom tijelu, još uvijek nitko od novih naraštaja mladih perspektivnih bluesera nije dostigao, mada se neki svojski trude.

Akademija-Art