Blokada Zagreba: Predah par dana, čeka se odluka Upravnog suda

Blokiranje računa Zagreba s ovrhom od 337,6 milijuna možda će ovaj tjedan biti odgođeno, ali samo iz proceduralnih razloga, ne i suštinskih. Ministarstvo financija unatoč brojnim upitima, do ovog trenutka nije odgovorilo je li izdalo nalog da se novac naplati i hoće li to učiniti sutra
 
Pozvali su se na već objavljeno priopćenje u kojem jasno stoji da je danas zadnji rok i da će ići u ovrhu. U međuvremenu su se pojavile brojne poluinformacije o tome da je Zagreb izdao mjeru kojom odgađa naplatu, pa do toga da se pregovara o obročnoj otplati, ali one nisu točne.
Samo zbog proceduralnih razloga, za ovrhu će trebati nekoliko dana. Zagreb neće uplatiti spornih 337, 6 milijuna kuna jer smatraju da nema nikakve zakonske osnove, potvrdio je i danas pročelnik ureda za financije Slavko Kojić. Samim tim nema pregovora o obročnoj otplati. Milan Bandić je usporedio naplatu zagrebačkog novca s potezima komunista 1946. godine
– Osude te na smrt bez dokaza. Onda izraze žaljenje obitelji, ali kažu i imate li još kojeg sina. Radi se teror nad neželjeniji gradonačelnikomZagreb – vikao je danas Bandić protiv bivših kolega iz SDP-a. Citirao je i čuvenu izreku Josipa Broza Tita: Tuđe nećemo, svoje ne damo.
– Valjda to razumiju- kaže Bandić
Ključna će ovih dana biti odluka Upravnog suda u Zagrebu. Samo ona može spriječiti ovrhu. Milan Bandić je kao gradonačelnik, od njih zatražio da privremeno obustave rješenje kojim Ministarstvo financija traži 337 milijuna kuna. Paralelno je pokrenuo pred sudom i spor kojim rješenje pobija. Od suda se traži da se rješenje odgodi dok se spor ne završi. Ugradskoj upravi su nam potvrdili da do trenutka pisanja ovog teksta nikakvu odluku upravnog suda nisu dobili. Unatoč opetovanim pozivima i obećanjima o javljanju, nikakvu informaciju nismo dobili niti od glasnogovornice Upravnog suda u Zagrebu, Lidije Price. U ovom trenutku javnost ne zna, je li sud uopće razmotrio zahtjev Zagreba. Odluku o privremenoj obustavi ili odbijanju zahtjeva bi trebali donijeti ovaj tjedan dok traje procedura kojim se Ministarstvo želi naplatiti. Ako se zahtjev odbije, Zagreb će biti ovršen.
Iako su iz gradske uprave podnijeli i Ustavnu tužbu kojom također tražeprivremenu obustavu zakona dok se ne riješi spor, te ruše zakon i uredbe koje su dovele do duga od 337 milijuna, teško je očekivati da će se Ustavni sud očitovati u rokovima potrebnim za sprečavanje ovrhe.
Milan Bandić je uvjeren da do blokade Zagreba neće doći. I to zato što u Ministarstvu financija znaju kakve bi posljedice to izazvalo.
– Radi se tu i o koži premijera Milanovića koji je iz Zagreba, ali i koži ministra financija. Vjerujem da će pričekati kraj sudskog spora. Također vjerujem u trodiobu vlasti i institucije pravne države – rekao je Bandić. Najavio je i ovaj tjedan tužbu kojom će tražiti više od 200 milijuna kuna koje je Zagreb kroz pet godina uplatio državi za decentralizirane funkcije.
Podsjetimo, i premijer Zoran Milanović i predsjednik gradskog SDP-a su rekli da su također uvjereni da do blokade neće doći. Ali iz potpuno suprotnog razloga, tj. da će Bandić priznati dug. Mjesec dana nakon što se počeo valjati problem duga za decentralizirane funkcije, dvije strane nisu ništa bliže rješenju. Hoće li doći do blokade, odlučit će Upravni sud, kao i o tome je li zakonita odluka po kojoj Zagreb mora uplatiti dio novca za decentralizirane funkcije u proračun. Ustavni sud odlučivat će o ustavnosti samog zakona, a njihova odluka će u budućnosti odrediti financiranje lokalne uprave.
Foto: Pixsell