Blokada Zagreba: Bandić ne da novce, Linić ide s ovrhom!

Kompromis nije pronađen. U ponedjeljak ili najkasnije u utorak, Ministarstvo financija će blokirati račun Zagreba zbog duga od 337,6 milijuna kuna

Sutra ističe posljednji rok da Milan Bandić uplati novac u proračun, ali kako nam je potvrđeno iz gradske uprave, on niti je to učinio, niti planira učiniti. Iz Ministarstva financija kažu da njihovo rješenje postaje izvršno u ponedjeljak, a prema neslužbenim informacijama, neće biti odgoda niti novih rokova jer to nije niti moguće.
Sukob Bandića i SDP-ova Ministarstva financija ulazi u novu fazu, a Zagrepčani i zagrebačke tvrtke na bilo koji način povezani s proračunom, mogu očekivati veliko kašnjenje plaća ili novca koji im pripada.
Zagrebački pročelnik ureda za financije Slavko Kojić kaže da će u slučaju ovrhe doći do potpune blokade funkcioniranja Zagreba na barem mjesec dana. On kaže da novac nemaju na računu, pa neće bit novca za plaće, isplate ugovora, javnu nabavu – sav novac koji se slije, ići će u državni proračun.
– Potpuna blokada glavnog grad države na barem mjesec dana je veoma hrabra odluka koja će izazvati kaos i koju se ja ne bih usudio donijeti – poručio je Ministarstvu financija Kojić.
Dug Zagreba je Ministarstvo financija utvrdilo u svom nadzoru početkom ljeta. Nastao je jer gradska uprava nije vraćala novac za decentralizirane funkcije u državni proračun. Radi se o novcu za školstvo, zdravstvo, socijalnu skrb i vatrogastvo, a o problematici njegove podjele i nelogičnostima smo pisali u ranijim člancima. 
Prije točno dva tjedna, ministar financija Slavko Linić poslao je Bandiću rješenje da ima 15 dana za uplatu novca. U ta dva tjedna, nije održan niti jedan sastanak, niti su iz Grada zatražili eventualnu obročnu otplatu. Bandić i Kojić ne priznaju da bi uopće trebalo novac vratiti u proračun. Podignuta je upravna tužba, ali ona ne odgađa izvršenje. Najavljena je i ustavna tužba kojom će se rušiti zakon koji uređuje financiranje lokalnih jedinica, ali niti to ne pomaže u izbjegavanju ovrhe i blokade Zagreba.
– Štitit ćemo gradsku imovinu svim pravnim i demokratskim sredstvima. Nećemo platiti nešto za što nema nikakve pravne osnove, ali ni zdravog razuma. Ne možemo vratiti nešto što nismo nikada niti dobili. Sav prihod od poreza na dohodak po zakonu pripada jedinicama lokalne samouprave – kaže Kojić.
Problem je što je zakonom propisano da 12 posto od poreza ostaje lokalnim jedinicama za decentralizirane funkcije, ali naknadno je Vlada uredbama svake godine određivala koliki je to iznos. Ako se prikupi više, to bi trebalo vratiti u proračun. Kojić na primjeru zagrebačkih staračkih domova za ovu godinu opisuje nelogičnost sustava. Kaže da su Zagrepčani po tom sustavu za održavanje domova za umirovljenike izdvojili iz poreza oko 75 milijuna kuna. Vlada je propisala da je minimalni standard ulaganja 44 milijuna, a Zagreb je uložio više od 75 milijuna. Međutim, sada trebaju dati 31 milijun državi.
– U domove treba i puno više uložiti, prokišnjavaju, a oni nam uzimaju novac koji smo uložili. Kao da su propisali maksimalne, a ne minimalne standarde – zaključuje Kojić.
Ministarstvo financija nije ulazilo u pravednost sustava, ali su u odgovoru koji su nam poslali istaknuli da isti način obračuna traje već petu godinu. Gradska uprava je itekako upoznata sa zakonskim rješenjima, a čak je proteklih godina i uplaćivala novac po istom ključu i po istom zakonu.
– Za prošlu godinu je uplaćeno 21,8 posto od onog što je trebalo biti vraćeno. Dio novca je vraćen i za 2009. i 2010. godinu, dok za 2008. godinu nisu izvršili svoju obvezu. Iz ovog je razvidno da je Zagrebupoznata obveza povrata viška prihoda ostvarenih iznad minimalnih standarda – odgovaraju iz Službe za informiranje Ministarstva financija.
Ukratko, iz Ministarstva financija pozivaju Bandića da ispuni svoju zakonsku obvezu u sljedeća danas ili sutra ili će ih ovršiti. Dodaju da su svi iznosi duga utvrđeni poreznim nadzorom, a da su svi prigovori koji su uloženi odbijeni. Samo neslužbeno se može doznati da su bili spremni omogućiti obročnu otplatu, samo da ju je Bandić zatražio i priznao dug. Ali nije.
S druge strane, Kojić i Bandić će sazvati u petak tiskovnu konferenciju na kojoj će se obrušiti i na SDP-ovo Ministarstvo financija, ali i na Gradsku Skupštinu u kojoj većinu ima SDP i koja im nije dala podršku iako, kako kažu, štite gradski interes i imovinu Zagrepčana. Kojić smatra da je Skupština trebala sazvati izvanrednu sjednicu i dati podršku gradonačelniku koji štiti interese Zagreba. Kojić se čak tu pozvao i na uzvik „O blažena gluposti!“. To je prema nekim izvorima uzviknuo poznati češki reformator i teolog Jan Hus dok je gorio na lomači na koju su seljaci dodavali cjepanice iako se upravo za njihove interese borio.
– I meni dođe da uzviknem „O blažena gluposti“ kada vidim kako se SDP u Zagrebu ponaša – smatra Kojić.
U Skupštini kažu da nema razloga za nikakvo sazivanje sjednice jer oni nemaju baš nikakve ovlasti da bilo što promjene. SDP-ov Igor Rađenović koji je predsjednik gradskog i član saborskog odbora za financije, pozvao je gradonačelnika da izvrši svoju obvezu. Kojića je upozorio da je kao službenik u javnoj upravi, dužan poštovati zakone države kojoj služi, a ne baviti se politikantstvom.
– Gradonačelnik je toliko puta pozvao da institucije ove države rade svoj posao. Sada kada je odrađen, on ne poštuje niti institucije niti njihove odluke. Odgovorno bi bilo da je pokušao naći rješenje poštujući zakon. Isti zakon koji je za ranijih Vlada poštovao i nije bilo nikakvog prigovora – kaže Rađenović.