Bivša bečka tvornica kruha postala središtem street arta

Anker

Dok je grad Beč još uvijek poznat po klasičnoj arhitekturi i umjetnosti, drugi veliki svjetski gradovi poput Berlina, New Yorka, Pariza ili Londona već su godinama nezamislivi bez svoje street art estetike

Street art je rođen 60-ih godina prošlog stoljeća u Brooklynu i Bronxu, a međuvremenu je od svoj put s ulice našao i u velike aukcijske kuće te u zbirke kolekcionara suvremene umjetnosti.

Kako bi se i u Beču potakla svijest o umjetničkoj vrijednosti street arta koji je već odavno prestao biti izrazom vandalizma, u glavnom je austrijskom gradu od 1. lipnja do 14. rujna može pogledati izložba pod nazivom „Cash, Cans & Candy”.

Faith47

Kao izložbeni prostor je odabrana bivša bečka tvornica kruha koja će na 800 kvadratnih metara predstaviti četrdesetak austrijskih i međunarodnih umjetnika s pet kontinenata. Pored već etabliranih street art umjetnika kao što su Faile iz New Yorka, Retna i Fairey iz Los Angelesa te Roa iz Belgije, bečkoj će se publici predstaviti i veliki broj još neafirmiranih umjetnika.

U okviru izložbe će biti organizirane i mnogobrojne akcije i performansi na drugim lokacijama, a sam početak projekta je simboliziralo oslikavanje murala kraj poznate bečke tržnice Naschmarkt, kojeg je načinio kolumbijski umjetnik Stinkfish.

Cash Cans  Candy