Bivši turski predsjednik Turgut Ozal otrovan?

Posmrtni ostaci bivšeg turskog predsjednika Turguta Ozala ekshumirani su u utorak prema odluci suda koji je naredio obdukciju kako bi se potvrdile ili odbacile sumnje pokojnikove obitelji da je smrt 1993. godine posljedica hotimičnog trovanja, prenose mediji

Lijes je u utorak rano ujutro izvađen iz mauzoleja u Istanbulu u nazočnosti istražnih sudaca, a uzorci će osim s posmrtnih ostataka biti uzeti i s tla grobnice, javila je agencija Anadolija.
Rezultati obdukcije očekuju se za dva mjeseca. Izabran 1989. godine, Turgut Ozal je prema službenoj obavijesti umro od srčanog udara u dobi od 65 godina. Glasine da je smrt posljedica trovanja širile su se te su i članovi obitelji posumnjali da je otrovan.
Današnji turski predsjednik Abdullah Gul naredio je službenu istragu kako bi se utvrdio pravi uzrok smrti.
Ozal, koji je kurdskog porijekla, umro je u vrijeme kada se u zemlji pregovorima nastojalo pronaći rješenje za dugogodišnji sukob s kurdskom manjinom. Od 1984. u sukobima vojske i policije s kurdskim ustanicima koji žele vlastitu kurdsku državu ubijeno je više od 45.000 ljudi, prema podacima turske vojske.
Foto: Caroolkersten.blogspot.com