Bitka za HNS: Pusić nema jaku podršku, Štromar drži sjever, Čačiću prijeti zatvor


Prva je kandidaturu za stranačke izbore najavila Vesna Pusić, ali ona ima podršku samo u Zagrebu

Vesna Pusić jučer je u intervjuu tjedniku Globus najavila kandidaturu za predsjednicu Hrvatske narodne stranke. Potpredsjednica HNSa tako je prva od mogućih kandidata najavila da želi preuzeti stranku u ožujku, a istovremeno je povukla i važan taktički potez pokušavajući spriječiti blokadu kakva joj se dogodila kada je objavljeno da Čačić mora u zatvor

Munjevitim manevrom tada je Čačić sa svojim kadrovima spriječio Vesnu Pusić da kao potpredsjednica u skladu sa statutom preuzme stranku. Sve odluke donijeli su bez nje, a ona se po povratku iz Egipta mogla samo bespomoćno i šutke složiti s njima. No Vesna Pusić ima veliki problem s podrškom u stranci koji je osjetila još prije izbora 2011., kada je pokušala organizirati micanje Čačića s mjesta predsjednika stranke i spriječiti njegovu kandidaturu.Njen utjecaj ne seže dalje od uskog kruga zagrebačkog HNS-a, a to je nedovoljno da osigura pobjedu.
No, Čačić još nije odustao od nove kandidature. Napravit će to samo ako bude morao ići u zatvor jer smatra da nesreća koju je prouzročio u Mađarskoj ni na koji način nije povezana s političkim djelovanjem.Mnogo veće šanse ima drugi izgledni kandidat – varaždinski župan Predrag Štromar. Njega je Čačić sam izabrao za svog nasljednika u Varaždinskoj županiji, a može se pohvaliti i najbrojnijom i najaktivnijom stranačkom organizacijom. Utjecajan je i u ostalim HNS-ovim organizacijama na sjeverozapadu Hrvatske i s njima bi mogao pobijediti na izborima.’Nisam još razmišljao o kandidaturi. Sve ću napraviti tako da stranka iz izbora izađe jača i kvalitetnija. To je proces koji će potrajati’, kritično je ustvrdio Štromar ne želeći jasno odgovoriti na pitanje hoće li se kandidirati za predsjednika HNS-a ili neće. Štromarov problem je što je javnosti potpuno nepoznat izvan svog šireg zavičaja. On i Vesna Pusić su, zapravo, dijametralno suprotni kandidati. Ona u javnosti uživa stanoviti ugled i mjerljiv rejting, ali u stranci nije pretjerano omiljena i nema izbornu bazu. Za njega, pak, nitko južno od Ivanca nije ni čuo, ali iza sebe ima brojne stranačke legionare.Treći mogući kandidat je Ivan Vrdoljak, Čačićev nasljednik na mjestu ministra gospodarstva, za kojeg se dugo govorilo da ga Čačić želi i za nasljednika u stranci, ali bi se u tom slučaju morao uključiti u unutarstranačku predizbornu kampanju. HNS-ov koalicijski partner SDP, neslužbeno, ne želi se miješati u unutarstranačke poslove HNS-a, ali im ne bilo mrsko da pobijedi Vesna Pusić koja bi im osigurala sigurnu koaliciju bez napetosti.
Izvor: 21stoljece.hr