Bit će ovo još jedna sjajna zimska sezona za domaće filmofile

Zagreb Film Festival jučer je objavio dio programa u kojem će ove godine, od 14. do 21. listopada, prikazati ukupno stotinu recentnih i retrospektivnih naslova

Među upravo objavljenim filmovima veliki su festivalski hitovi, koji najavljuju početak još jedne jake festivalske zime

Publiku fokusiranu na našu regiju sigurno će zanimati "Klip" srpske debitantice Maje Miloš koji je osvojio glavnu nagradu na festivalu u Rotterdamu, a u Motovunu ga je struka proglasila najboljim regionalnim filmom godine.

Kroz kameru mobitela
U središtu te surove urbane priče beogradski su tinejdžeri koji odrastaju između narodnjačkih klubova i disfunkcionalnih obitelji, a život gledaju kroz objektive mobilnih telefona.
Zbog eksplicitnih prikaza maloljetničke seksualnosti neki su srpski mediji film proglasili "skandalom desetljeća" i "pornografijom koju je financiralo ministarstvo kulture," što nije umanjilo njegov izniman međunarodni uspjeh.
Skejteri s istočne strane
Iz programa Berlinala i Sarajeva, na kojima je osvojio nagrade publike, na ZFF stiže i dokumentarac "Marina Abramović: The Artist is Present", koji prati performersku zvijezdu podrijetlom iz Crne Gore dok se priprema za veliku retrospektivu u MoMa-i, a uspješno je prikazan i na ovogodišnjem Sundanceu.
Iz Cannesa dolazi "Reality" Matea Garronea, koji se nakon pesimistične "Gommore" okrenuo crnohumornoj strani talijanske realnosti, pripovijedajući o životu ispunjenom sitnom korupcijom i televizijskim serijama kroz lik Luciana, uvjerenog da mu TV kuća šalje špijune kako bi provjerili je li dobar kandidat za novi reality show.
Vrlo je zanimljiv i u Berlinu nagrađeni dokumentarac "This Aint California" koji skejterskoj supkulturi pristupa iz povijesne perspektive, prikazujući razvoj te ekstremne ulične vještine usred zatvorena svijeta Istočne Njemačke.
Najavljena je i retrospektiva Michaela Glawoggera te prvi filmovi Ulricha Seidla i Michaela Hanekea.

Izvor: Vecernji.hr