Biskup Pozaić: Stres je glavni uzrok neplodnosti

U župi sv. Anastazije u Samoboru u utorak 16. listopada 2012. godine predavanje na temu medicinski potpomognute oplodnje u sklopu vjeronauka za mlade i niza tribina pod nazivom "Mjesec bioetike" održao je prof. dr. sc. Valentin Pozaić, pomoćni zagrebački biskup, kako javlja portal Zagrebačke nadbiskupije. Mladima iz župe sv. Anastazije na tribini su se priključili i mladi iz Domaslovca i Luga Samoborskog

Na početku predavanja biskup je istaknuo kako se stalno ističe da bračni par ili individua imaju pravo na dijete, a ne govori se o pravima djeteta i o djetetu kao novom ljudskom biću, neponovljivom i jedinstvenom.
Naglasio je i kako su novija otkrića pokazala da su mnogi razlozi neplodnosti psihičke naravi zbog stresa u kojem današnji parovi žive.
Objasnio je i zašto se Crkva protivi novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji: zbog zamrzavanja ljudskih bića (djece), zbog toga što država uskraćuje djetetu pravo na jednog roditelja – oca, a ono ima pravo na oba roditelja: – Protivimo se otvaranju banke ljudskih bića u Hrvatskoj te doniranju djece u stadiju embrija.
Pohvalio je zajedničku izjavu predstavnika vjerskih zajednica, u kojoj su se oni složno izjasnili protiv navedenog zakona. Isto tako pohvalio je i napore građanske inicijative „I ja sam bio embrij“ te preporučio dvije vrste terapije za neplodne parove: NaProTehnologija (Nature Procreative Technology) i metoda Fertility Care koje su uspješnije u liječenju neplodnosti te mnogo jeftinije, javlja www.zg-nadbiskupija.hr.
Foto: Zeljko Pusec
Izvor: Vecernji.hr