Biskup Košić: Zaprepašten sam, jednako slave i sveca i partizane

Sisačka biskupija proglasila je autorsko pravo na korištenje imena Svetog Kvirina, zaštitnika našeg Grada Siska. Naime, biskup Vlado Košić zabranjuje da se ime sveca Kvirina ubuduće koristi na turističkoj manifestaciji Keltska noć, koja je ove godine održana u subotu, 09. rujna. Biskupa je zasmetala činjenica da je u Sisku, mjestu gdje je stolovao biskup Kvirin, osnovan 1. partizanski odred

– Ostao sam zaprepašten, ljut, kada sam vidio da se na istoj priredbi u Sisku, koji voli za sebe reći da je grad hrvatskih pobjeda, jednako slave Sveti Kvirin, sisački biskup i mučenik i zaštitnik toga grada, te partizani, zločinci koji su rušili crkve i ubijali živu crkvu. Moj grad Sisak i cijela Hrvatska moraju odlučiti hoće li slijediti Krista ili antikrista, jer ne mogu jedno i drugo. Stoga zabranjujem ubuduće bilo kakvu upotrebu imena i lika Svetog Kvirina zajedno sa zločincima partizanima. Kao katolički biskup imam na to pravo i tražim da svi koji u bilo kakvim svjetovnim sadržajima žele koristiti lik i djelo Svetog Kvirina i drugih katoličkih svetaca, moraju dobiti dopuštenje od Biskupije – rekao je Košić.
Ova izjava data je na misi u Zrinu, mjestu koje su partizani uništili 1943. godine. Keltska noć je tradicionalna manifestacija koju organiziraju Turistička zajednica grada Siska i Grad Sisak pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, a koja preko splavi koje prolaze rijekom Kupom slikovito dočarava povijest grada od vremena kad su Siskom vladali Rimljani pa do modernog doba. Na splavima je ove godine bilo ukupno deset tematskih cjelina: ‘Vile i stvaranje Siska’, ‘Kelti’, ‘Sveti Kvirin’, ‘Bitka s Turcima’, ‘Gradnja bolnice’, ‘Predstava Juran i Sofija’, ‘ Dolazak parobroda Florisdorf’, ‘Obrtnička komora’, ‘Prvi partizanski odred’ i ‘Domovinski rat’.

Foto: Marko Lukunić/PIXSEL
Izvor: VLM
Akademija-Art