Biserko Ferček se upoznaje sa zagrebačkom publikom


Zagreb – 9. lipnja 2010., u 19.00 sati, na prvom katu kina Europa, u sklopu programa PUNI KRUG, otvara se samostalna izložba fotografija Biserka Ferčeka koja će trajati do 1. srpnja 2010.

Biserko Ferček je 53-godišnji amaterski fotograf iz Zagreba. Iako po struci inženjer građevine, fotografijom se bavi već od osnovne škole, kada je prvi put došao u doticaj s tamnom komorom, a nakon dužeg prekida, svoj rad nastavlja na studiju gdje počinje raditi s digitalnim SRL aparatima. Vrlo je aktivan i prepoznat u internacionalnim foto časopisima i portalima, od kojih se može istaknuti francuski Art Limited, pomoću kojeg je došao do realizacije svoje prve skupne izložbe u Italiji. Njegov rad prepoznatljiv je po gradskim motivima prikazanim u tamnim tonovima i dočaranim kroz mističnu i sjetnu atmosferu, koju postiže pomoću duge postprodukcijske obrade, a zbog čega ostavlja jaku impresiju na gledatelja. Biserkova izložba u sklopu programa PUNI KRUG je ujedno i njegovo prvo samostalno predstavljanje u Hrvatskoj, a o samom projektu misli: ‘..samo najbolje! Danas kada je komercijalizacija svega kod nas u zenitu, ne podržati i ne pohvaliti ovakav potez bilo bi u najmanju ruku nekulturno. Napokon ‘svatko’, a pod time ne mislim ništa loše, dapače, ima priliku pokazati što radi’, zaključuje Ferček. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Koraljka Kocijančić i urednik BLUR magazinea Robert Gojević.

PUNI KRUG je program zaokružene podrške hrvatskih fotografa kojeg je pokrenuo online fotografski časopis BLUR magazine u suradnji s kinom Europa. Kroz njega će se odabranim autorima omogućiti samostalna izložba u centru Zagreba bez ikakvih troškova. Cilj projekta jest prezentirati hrvatske fotografe, koji se ističu po svom kvalitetnom radu, ali su nedovoljno predstavljeni u javnosti te na ovaj način podržati lokalnu fotografsku scenu.

Projekt je realiziran uz podršku kina Europa, koje je ustupilo izložbeni prostor, te Prizme d.o.o., distributera foto opreme, koji će podmiriti cjelokupne troškove ispisa fotografija po specijalnim cijenama koje je omogućio studio za tisak Borovac&Bence. Medijski partneri PlanB i web portal Fotografija.hr će svaki mjesec predstavljati odabrane autore, a pored njih, projekt podržavaju i Radio 101, Transmeet.TV te specijalizirani fotografski časopisi poput Fotomaga, ReFotoa i DigitalFotoa..

 
 


BLUR magazine

BLUR magazine je online fotografski časopis na hrvatskome i engleskome jeziku, koji podupire i promovira umjetničku fotografiju, osobito hrvatske profesionalne autore na međunarodnoj sceni te još nepoznate, ali talentirane fotografe iz cijeloga svijeta. Besplatan je i čita se u oko 170 zemalja. Prema izboru Smashing Magazinea, uvršten je među 40 najboljih internet foto časopisa u svijetu. Urednik BLUR magazinea je Robert Gojević, dok je izdavač Fotografska udruga Creatus (F.U.C.*).
Fotografska udruga Creatus (F.U.C.*)
Fotografska udruga Creatus osnovana je s ciljem aktivacije i uzdizanja hrvatske fotografske scene te njezinog promoviranja na lokalnoj i svjetskoj razini. Osnivači F.U.C.*-a su Robert Gojević, Mare Milin te Ivana Krnjić, a počasni suradnici su Želimir Koščević (galerija Lang), Marina Benažić (Arhiv Tošo Dabac), Petar Dabac (fotograf) i Jelena Blagović (magistra fotografije).
Kino Europa
Kino EUROPA je najstarija i najljepša aktivna zagrebačka kino dvorana, smještena u strogom centru grada u Varšavskoj 3. U posljednje dvije godine, profiliralo se kao nacionalni, ali i regionalni filmski centar i ključno mjesto za prikazivanje najkvalitetnijih recentnih naslova iz zemlje i susjedstva, pri čemu se posebna pažnja posvećuje prikazivanju i promicanju domaćih filmova. U EUROPI se odvija većina domaćih filmskih festivala i filmskih programa, od Animafesta, Subversive Film Festivala, Queer Zagreba, One Take Film Festivala, Jewish Film Festivala, ZFF-a, Dana BiH filma i drugih, a sa svojih 505 sjedećih mjesta, dva monumentalna predvorja, caféom i opuštenom atmosferom kino je idealan prostor za održavanje filmskih premijera, izložbi, promocija i predavanja.
Ivana Krnjić
BLUR magazine
ivana.krnjic@blur-magazine.com
www.blur-magazine.com

Akademija-Art.hr

09.06.2010.