U Lirerarnoj hiži u Mariboru, u organizaciji Međunarodnog kluba prijatelja, predstavljeni:

 
BILOSNIĆEV TIGAR I AFRIKA
U Literarnoj hiži u Mariboru, u sklopu programa Maribor 2012., europska prijestolnica kulture, u petak 19. listopada 2012. godine predstavljen je poznati hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić. Ovaj Bilosnićev književni nastup u europskoj prijestolnici kulture organizirao je Međunarodni klub prijatelja povodom 45. godišnjice umjetničkog djelovanja ovoga svestranog umjetnika, književnika, slikara, fotografa, publicista i novinara
Slovenskoj literarnoj publici zasebno su predstavljene Bilosnićeve zbirke pjesama Tigar i Afrika, koje će uskoro biti prevedene na slovenski jezik. Kao što je poznato, već kultni Bilosnićev Tigar do sad je preveden na engleski, njemački, talijanski, makedonski, albanski, romski, i djelomično, mađarski jezik. U Mariboru su predstavljena sva rečena izdanja, a publici je bila dostupna i grafička prezentacija ove zbirke i njezinih prijevoda. Dok je sam autor govorio pjesme iz Tigra,  pjesme iz zbirke Afrika nadahnuto je kazivala Nataša Švinkart Žumer.

Uvodna foto: Marijan Pungartnik i Tomislav Marijan Bilosnić – Maribor, europska prijestolnica kulture 2012. (snimio Ivan Vinovrski)


Nataša Švinkart Žumer čita pjesme iz Bilosnićeve Afrike

 O Bilosniću i njegovome stvaralaštvu u Mariboru su govorili Marijan Pungartnik, poznati slovenski književnik i urednik, voditelj Literarne hiže, te Milka Knežević, pjesnikinja i slikarica, predsjednica Međunarodnog kluba prijatelja. Prigodnom riječju o Bilosnićevu stvaralaštvu  pridružio se i poznati bosanski književnik Admiral Mahić, trenutno nastanjen u Grazu, u Austriji.


Bilosnićev Tigar na sedam jezika (snimio Ivan Vinovrski)

Bilosnić će u istom programu uskoro nastupiti i kao slikar u Lepoglavi, gdje će početkom studenoga biti postavljena i otvorena njegova izložba slika «Pollockova svjetlost», koja će tijekom prosinca biti prenijeta u mariborske galerijske prostore.


Tomislav Marijan Bilosnić (snimio Ivan Vinovrski)


U razgovoru – Milka Knežević, Admiral Muhić, Tone Dodlek i Bilosnić (snimio Ivan Vinovrski)