Bill Gates: Borba protiv AIDS-a napreduje, ali bitka nije gotova

Filantrop i zagovornik prevencije AIDS-a Bill Gates izjavio je u ponedjeljak da je u borbi protiv HIV/AIDS-a postignut značajan napredak, ali da je još prerano reći kako svijet dobiva bitku s tom opakom bolešću
Američki multimilijarder je rekao da se trendovi mijenjaju i iznio podatak UN-a da je prošle godine u svijetu od AIDS-a umrlo 1,7 milijuna ljudi, za razliku od prošlogodišnjih 1,8 milijuna.
No, i dalje strašno puno ljudi umire od AIDS-a, upozorio je osnivač Microsofta u svom uredu u Washingtonu, gradu domaćinu međunarodne konferencije o AIDS-u.
"Vidimo li kraj? Ne. Imamo li sredstva koja će zaustaviti bolest? Ne", naglasio je Gates.
Po njegovim riječima, bogate nacije koje najviše ulažu u istraživanje AIDS-a i distribuciju lijekova za osam milijuna siromašnih pacijenata suočavaju se s financijskom krizom koja ugrožava financiranje.
"Sada je pravo vrijeme da AIDS bude prioritet, unatoč teškoćama kroz koje prolaze", rekao je Gates.
Prema UN-u, u prevenciju i liječenje AIDS-a prošle je godine utrošeno 16,8 milijardi dolara, od čeka 8,2 osiguravaju bogati međunarodni izvori, uključujući SAD koji je donirao gotovo polovicu toga iznosa.
Zaklada Billa i Melinde Gates dosad je donirala 2,5 milijardi dolara i obvezala se na dodatnih 1,4 milijarde Globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. 

Foto: Cmdebirose.wordpress.com
Izvor: Hina

Akademija-Art