Skip to content

‘Bez povlačenja tužbi protiv Ljubljanske banke neće biti ratifikacije’

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je za Slovensku televiziju da Slovenija neće ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom ako se ne zatvore tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima
U dužem intervjuu za emisiju Globus Slovenske televizije prikazanom sinoć poslije 23 sata Erjavec je rekao kako ne vjeruje da bi dvije trećine zastupnika u slovenskom parlamentu, koliko je potrebno za ratifikaciju tog ugovora, bilo spremno pristati na bilateralno rješenje kojim bi Slovenija preuzela obvezu plaćanja više od 200 milijuna eura na ime dijela stare devizne štednje hrvatskih građana u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb, kako je to nedavno iznijeto u jednom članku u hrvatskim medijima.

Nakon objave tog članka prema kojemu su slovenski pregovarač France Arhar i njegov hrvatski kolega Zdravko Rogić pronašli rješenje po kojemu bi Slovenija staru štednju LB-a koja je bila kao obveza prenesena na hrvatske banke otplaćivala na 20 ili 30 godina bez kamata Erjavec je rekao da je takvo rješenje za Sloveniju neprihvatljivo. U razgovoru je dodao da je poslije objave tog spina dobio mnoge pozive slovenskih građana kako bi pristanak Slovenije da snosi te obveze bio pogreška jer Slovenija ne može platiti ono što nije dužna.

Na pitanje dolazi li do zaoštravanja odnosa s Hrvatskom i može li se ponoviti blokada Hrvatske pri njenom ulasku u EU slična blokadi njezina pristupnog procesa u vrijeme bivše vlade premijera Boruta Pahora zbog graničnog prijepora, Erjavec je rekao da Slovenija ne blokira Hrvatsku te da, ako je riječ o blokadi, Hrvatska blokira samu sebe.

Na pitanje o potencijalnim pritiscima drugih članica Europske unije, odnosno stajalištu nekih država članica kako je to pitanje bilateralno i ne treba djelovati na ratifikaciju i uključivanje Hrvatske u EU, Erjavec je rekao da je u tom pitanju relevantno samo mišljenje zastupnika u slovenskom parlamentu.

Što se tiče priprema Slovenije za djelovanje arbitražnog suda o graničnom prijeporu s Hrvatskom, Erjavec je rekao da su pripreme na slovenskoj strani u punom tijeku i da će Slovenija u predviđenom roku, odnosno do 11. veljače iduće godine, arbitražnom sudu predati memorandum s argumentima gdje prema mišljenju slovenske strane teče granica s Hrvatskom.

See also  Šuica traži zaštićeno geografsko porijeklo za malvasiju dubrovačku
Foto: AFP/Getty
Izvor: HRT