Bernardica Juretić: Bolje mi je biti sama nego nesretna

Otkad sam izišla iz samostana, bila sam samo u jednoj kraćoj vezi, koja je propala – govori najpoznatija bivša časna sestra te priznaje da se pomirila s time da nikada neće biti majka

Njezina prirodna tamnosmeđa kosa danas je boje meda. Diskretno je našminkana, najradije nosi ženstvene haljine i spretno balansira na desetak centimetara visokim potpeticama. Ljudima na ulici čini se “odnekud poznata”, no malo tko u toj atraktivnoj ženi prepoznaje Bernardicu Juretić (49), najpopularniju časnu sestru devedesetih godina u Hrvatskoj. 

Njezino ime tada je bilo sinonim za borbu protiv ovisnosti, a njezina skromna odora davala joj je dodatnu karizmu i privlačila medijsku pozornost. Otad je utemeljila četiri komune za liječenje ovisnosti – u Cisti Velikoj, Ivanovcu kod Okučana, u Paučju i na Čiovu – kroz koje je dosad prošlo više od 1500 ovisnika, skinula odoru i napustila red ančela, kojima je godinama pripadala. 

A danas ima poseban razlog za ponos: Zajednica Susret, koju je osnovala 1992., slavi ­dvadeseti rođendan. 

– Voljela bih da na proslavu 26. srpnja u našoj terapijskoj kući u Cisti Velikoj dođu svi koji su nam u protekla dva desetljeća pomogli, ali i svi ovisnici koji su kroz nju prošli. Vjerujem da će tog dana biti mnogo lijepih i dirljivih susreta – kaže Bernardica Juretić, ravnateljica ustanove Zajednica Susret i glavna organizatorica proslave koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića. 

Više od deset godina nakon što je prestala biti redovnica, Bernardica Juretić priznaje da je život u samostanu lakši od svjetovnog, pogotovo u vrijeme recesije. Naime, kao i većina Hrvata, otplaćuje kredit za dvosobnistan od 60 četvornih metara, koji je kupila u Zagrebu, a strast prema lijepim cipelama i torbicama često je odvede u minus na računu. A ljubav svog života, koja bi joj možda pomogla da se nosi sa teškoćama – nikako da nađe. 

– Otkad sam izišla iz samostana, bila sam samo u jednoj kraćoj vezi, koja je propala. Shvatila sam da to nije ono što sam tražila i prekinula sam jer mi je bolje biti sama nego nesretna. I dalje vjerujem u ljubav, ali nisam zaljubljive prirode. Nisam  opterećena time da mi se mora dogod­iti ljubav, ali joj ni ne zatvaram vrata. Ono što se treba dogoditi, dogodit će se – smatra Bernardica Juretić, koja se pomirila s činjenicom da nikada neće postati majka. 

Foto: Matko Stanković 
Izvor: Kristinka Šćavina/Gloria.com.hr

Akademija-Art