Berlin – Njemački predsjednik Christian Wulff odstupio zbog korupcije


Christian Wulff (Foto: Pixsell)


Christian Wulff podnio je ostavku nakon što je to od njega u petak ujutro zatražila oporba

"Radio sam greške, ali sam uvijek bio iskren. Odlučio sam se na ostavku kako bi se što prije sve rasvijetlilo, i kako bi svi saznali istinu ", poručio je bivši njemački predsjednik u obraćanju javnosti

Državno odvjetništvo iz Hannovera od parlamenta je zatražilo ukidanje imuniteta predsjedniku kako bi se protiv njega mogla otvoriti istraga za zlouporabu ovlasti i protupravno stjecanje imovinske koristi u vrijeme dok je bio predsjednik Vlade Donje Saske.

"Njemačka mora imati predsjednika koji se može potpuno posvetiti državnim i međunarodnim interesima. Postoji sumnja u moje postupke i poljuljano je povjerenje u mene te smatram da nije moguće da nastavim svoj posao kao predsjednik države", rekao je Wulff.

Wulff se našao usred korupcijskog skandala nakon što su u javnost procurile informacije o spornom kreditu, automobilima, skupocjenim a neplaćenim putovanjima, kao i "bogatim prijateljima" koji su plaćali Wulffove račune.

Kredit u iznosu od pol milijuna eura Wulff je tajno uzeo po privilegiranim uvjetima od supruge jednog utjecajnog poslovnog čovjeka, u vrijeme dok je bio na čelu vlade Donje Saske u Hannoveru.

Demokršćanska šefica njemačke Vlade Angela Merkel tako je drugi put u svom mandatu ostala bez predsjednika države, što se u njemačkoj povijesti još nije dogodilo.

Izvor: M.L. /RTL/

Akademija-Art