Berlin: 11 hrvatskih umjetnica

 

U galeriji Prima Centar Berlin koja pripada nizu galerija u sastavu Kolonije Wedding, 26. veljače je otvorena izložba pod nazivom “11 visions“. Na izložbi sudjeluje 11 umjetnica iz Hrvatske – Nina Brkić, Nena Brkić, Tajči Čekada, Marija Lopac, Anja Maleć, Marina Paulenka, Ivana Režek, Gabrijela Rukelj, Vesna Šantak, Diana Šimek i Martina Vrbanić. Koncept izložbe osmislila je Ivana Režek. Svaka od umjetnica izlaže radove koji su najtipičniji za njen umjetnički stil. Koliko god njihovi radovi bili različiti, imaju nekoliko zajedničkih poveznica: inspiraciju ljudskim likom i određenim aspektom ženstvenosti, ekspresivni stil iza kojeg stoje snažne emocije, te upotreba likova koji, iako odmaknuti od realističnog prikazivanja, gotovo nikada ne prelaze u potpunu apstrakciju.

 


Marina Paulenka
, diplomirani grafički inžinjer, predstavila se serijom fotografija. Njeni zanimljivim i dramatični portreti kompleksnih konotacija dopunjuju glamurozni izgled jednim neočekivanim detaljem: žoharom, kavezom, ogrlicom od antena, krvavim komadom stakla na usnama….Marina je dobitnica mnogih nagrada za svoje fotografije, a zajedno sa svojim kolegama Krešimirom Zadravcem i Marinom Škrobot pokrenula je festival fotografije "Organ Vida".


 

Anja Maleć predstavila se instalacijom "Botox Shop", koja je uključivala mnoštvo portreta naslikanih sa klaunovskim osmjesima, kojima ironizira potrebu da se uvijek izgleda odlično i dobro raspoloženo, čak i po cijenu "klaunovskog" izgleda. Njena instalacija uključivala je i prikladnu glazbu. Anja je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Hrvatskoj, trenutno se nalazi na studiju animacije u Norveškoj, a namjerava se okušati i u svijetu filma.


 

Vesna Šantak izlaže radove inspirirane drevnim boginjama, a likovi koji podsjećaju na stil aztečkih slika ili neolitičkih crteža naslikani su na jutenim trakama duljine dva metra, te se ‘priča’ simbolično odvija duljinom cijele trake. Vesna je akademska slikarica/grafičarka, članica HDLU-a, Academie Moderne i PUNKT-a, a osim slikarstvom, bavi se i ilustracijama, plesom, pisanjem priča za djecu te je također i autorica i voditeljica plesnih i likovnih radionica za djecu i odrasle.


 

Tajči Čekada, avantgardna modna dizajnerica iz Rijeke, izložila je svoje kreacije iz linije posmrtnih haljina. Za Dan mrtvih kreatorica se sjetila svoje bake, koja je svoju najljepšu haljinu čuvala za pogreb. Tajči je bila fascinirana starim običajem da se najljepši komad odjeće čuva baš za tu priliku. Njen rad je uključivao i performans na otvorenju izložbe.


 

Diana Šimek izložila je seriju slika inspiriranu plesačicama modernih plesova i elektronskom glazbom, izrađenih akrilom na platnu u stilu reducirane fotografije, za koje je predložak prvo izradila pomoću kompjuterskih programa. Nena Brkić, nagrađivana fotografkinja, također je inspirirana plesačicama i predstavila se kolekcijom fotografija romantične balerine koja pleše gradskim ulicama u sumrak. Marija Lopac i Nina Brkić, akademske slikarice, obje su se predstavile aktovima reduciranima na osnovne linije i dovedenima do samog ruba apstrakcije. Nina sa akrilima na platnu u njenom slojevitom i prepoznatljivom stilu nazvanom "Akt Deco", a Marija monotipijama velikih formata.


 

Martina Vrbanić, slikarica iz Zagreba koja je osim Akademije likovnih umjetnosti završila i Ekonomski fakultet, izložila je kolekciju slika "Čarobne kapi", na kojima se nalaze djevojke u imaginarnom prostoru, izvedene u crno-bijeloj tehnici, dok je neobičan krajolik oko njih naslikan pastelnim bojama uz dodatak bakrenih detalja. Tim kontrastom umjetnica je željela postići dojam ‘zamrznutosti’ jednog čarobnog trenutka. Martina je dobitnica stipendije za semestar na Indiana University of Pennsylvania i Pohvale Dekana za postignute rezultate.


 

Gabrijela Rukelj izložila je metaforični autoportret i diptih nazvan "Ti stvarno misliš da ja nisam princeza" naslikan na koricama i stranicama knjiga zbog svoje ‘bajkovite’ tematike. Gabrijela je diplomirala na Tehničkom fakultetu, smjer telekomunikacije, a trenutno se bavi dizajnom.


 

Ivana Režek, grafička dizajnerica, izložila je portrete svedene samo na osnovne crte lica, koji zapravo predstavljaju određene emocije, poput tuge, nostalgije ili nade.


Nena Brkić


Nina Brkić


Marija Lopac


Umjetnice

 

Izložba ostaje otvorena do 24. ožujka 2010. godine.

Više na: