Beogradsko “Grebanje” u petak otvara Studentski atelje Dubrava

U Zagreb dolazi i beogradska autorica Tanja Šljivar
Studenti Akademije dramske umjetnosti u petak predstavljaju svoj kazališno-laboratorijski rad
Zagreb, 27. prosinca. – Sutra, u petak 28. prosinca u 17 sati, Kazalište Dubrava ugostit će prvu javnu izvedbu u sklopu Studentskoga ateljea Dubrava, a radi se o tekstu priznate mlade dramaturginje Tanje Šljivar “Grebanje ili kako se ubila moja baka” iz susjedne Srbije. Režiju i dramaturgiju potpisuju studenti zagrebačke dramske Akademije, Mirna Rustemović i Dino Pešut, a u showcase komadu koji predstavlja dio procesa stvaranja gotovog kazališnog proizvoda koji će premijeru doživjeti u travnju, glume što studenti, što netom diplomirani akademski glumci Karla Brbić, Tihana Lazovich, Silvio Vovk, Pavle Vrkljan, Ana Vučak i Hrvojka Begović.
Nakon ovotjednog showcase-a, kreativni tim nastavit će s pripremom prave produkcije, čija se premijera očekuje u travnju 2013. Uz ovu, u sklopu Ateljea s pripremama je započela i druga produkcija, vođena mladom zagrebačkom redateljicom Leom Anastazijom Fleger, studenticom kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti. Radi se o tekstu Ivana Penovića “Moj nulti rođendan”, čiji je showcase održan na akademijskom festivalu drama “DeSADU”. Premijera ovoga komada je zakazana za veljaču nadolazeće godine.

Studentski atelje Dubrava projekt je Narodnoga sveučilišta Dubrava, a zamišljen je kao kreativni laboratorij, platforma za razvoj kazališnih ideja i afirmaciju mladih umjetnika ovih prostora. Program će se razvijati u koprodukciji s Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a cilj projekta je postati mjestom koje će generirati nove ljude, donoseći tako nove struje i kreativne ideje.