Bečki recycling designboom

 
Mija T. Rosa                                                                                           Kamaeloen

Potrošnja tekstila u zapadnom svijetu je posljednjih godina u rapidnom porastu, a njezina povezanost s ekološkim i socijalnim problemima postaje sve očitija

Stoga se i sve više bečkih dizajnera i manufaktura odlučuje za devizu „od starog načiniti novo“, čime pridonose održivosti i smanjenju proizvodnje smeća.
Mlada bečka dizajnerica Julia Cepp iz studija mija t. rosa tako ostatke tkanina pretvara u nosivu modu, a isto vrijedi i za modni label Steinwidder koji od stare odjeća stvara nove odjevne predmete.
Veliki boom reciklažne mode u Beču je doveo i do otvaranja butika Glanz&Gloria koji se pored već spomenutih modnih marki u svojoj ponudi ima i jakne, kapute i haljine dizajnerskog studija km/a koji su načinjeni od starih padobrana i vojne odjeće.
Cloed Priscila u okviru svoje modne marke Milch otkupljuje staru mušku odjeću koju pere, izrezuje i od koje šiva ženske haljine ili bluze.
A i label Kamaeleon ima sličan pristup. Riječ je o recikliranoj modi za djecu koja nastaje od starih muških košulja, posteljine i stolnjaka, a svoj su doprinos u vidu donacije starih košulja već napravili i austrijski savezni predsjednik Heinz Fischer te gradonačelnik Beča Michael Häupl.
I bečki jer arhitekt Carsten Leonhardi razmišljajući o tome koliki je broj odbačenih polomljenih kišobrana u Beču, gdje jak vjetar čak i najkvalitetnijim kišobranima u roku od nekoliko tjedana polomi metalnu konstrukciju, došao na genijalnu ideju da od preostale, najčešće netaknute tkanine odbačenog kišobrana počne dizajnirati nove uporabne predmete.
Tako su nastale njegove ručno izrađene torbe koje se odlikuju osebujnim dizajnom. Posebno zanimljive su one načinjene od više stotina kišobrana iz 50-ih godina koje je Leonhardi spasio od vatrene smrti koju im je namjeravala prirediti njihova dotadašnja vlasnica.
No u Beču je pored modnog dizajna sve popularniji i dizajn svakodnevnih uporabnih predmeta od odbačenih predmeta.


TrashDesignManufaktur

Tako primjerice bečka radionica TrashDesignManufaktur od elektronskog otpada i odbačenih strojeva proizvodi modne dodatke i namještaj. U njihovom će vas prodajnom mjestu dočekati taburei načinjeni od bubnjeva perilica za rublje, staklo s vrata iste perlice tamo postaje zdjelom za voće, dok se tipke mobitela pretvaraju u ogrlice.

Dizajneri i umjetnici studija Gabarage su također posvetili pretvaranju nepotrebnih u potrebne stvari. Stare filmske vrpce se ovdje pretvaraju u lustere i lampe, kauč je nekada bio kontejner za otpad, a dijelovi potrgane loptice za badminton postaju dekorativne naušnice.

U nastavku nekoliko linkova za sve one koji žele znati više:

www.kamaeleon.at

Ivana Ćosić, Referentica za odnose s medijima, ComPRess Zagreb, Kontaktni uredi Grada Beča
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.hr