Bečki novogodišnji koncert

Ivana Ćosić, Referentica za odnose s medijima, ComPRess Zagreb , Kontaktni uredi Grada Beča
ivana.cosic@compresspr.hr

Bečki novogodišnji koncert 2012. pod vodstvom letonca Marissa Jansona

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije smatra se najpoznatijim novogodišnjim koncertom u cijelom svijetu.

Prvi je Bečki novogodišnji koncert održan 31. prosinca 1939. godine, a njegov je program od samog početka posvećen djelima Dinastije Strauss – Johann Strauss (otac), Johann Strauss (sin), Eduard Strauss i Josef Strauss. Već tradicionalno se svake godine održava u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina, a od 1959. godine se televizijskim putem prenosi uživo u preko pedeset zemalja svijeta, pa tako i na Hrvatskoj televiziji.

Ovogodišnji Novogodišnji koncert će dirigirati poznati letonski dirigent Mariss Janson koji je to zadnji put učinio 2006. godine.

Mariss Janson je od 2003. šef dirigent Simfonijskog orkestra Bavarske radiotelevizije, a od 2004. istu poziciju ima i u Concertgebouw Orchester Amsterdam. Od 1979. do 2000. je bio šef dirigent Oslo Philharmonic Orchestra koji je pod njegovim vodstvom stekao svjetsku slavu. Od 1992. do 1997. je osim toga bio i gostujući dirigent Londonske filharmonije, a od 1997. do 2004. glazbeni direktor Pittsburgh Symphony Orchestra. Mariss Janson je godinama bio usko povezan i s Petrogradskom filharmonijom, a njegovi debi na Novogodišnjem koncertu 2006. je odlično prihvaćen i od publike i od medija.


Mariss Janson

Akademija-Art.hr