Bečki Kunst Haus predstavlja fotografske radove Saula Leitera


Snow 1960., Saul Leiter, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York
 
Bečki Kunst Haus od 31. siječnja do 26. svibnja ove godine predstavlja retrospektivnu izložbu posvećenu radovima američkog slikara i fotografa Saula Leitera
Izložba obuhvaća cjelokupni opus ovog pionira fotografije, počevši od ranih crno-bijelih snimaka, prvih fotografija u boji, modne i ulične fotografije, portreta, mrtve prirode i njegovih ulja na platnu sve do mnogobrojnih bilježnica s umjetnikovim zabilješkama i nacrtima.
Jedan dio izložbe posvećen je najnovijim fotografskim uracima Saula Leitnera koje ovaj 89-godišnjak još uvijek snima na njujorškim ulicama. Njegovu pažnju pri tom ponajviše zaokupljaju izlozi trgovina, prolaznici, automobili, natpisi i vrlo često kišobrani.
Saul Leiter je bio jedan od prvih koji je 1946. godine počeo u svojim samostalnim radovima koristiti fotografiju u boji koju su tadašnji umjetnici prezirali.

From the El, caa 1955, Saul Leiter, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York

Leiter se uvijek smatrao slikarom i fotografom. Kako u svojim slikama tako i u svojim fotografijama jasno tendira apstrakciji i plošnosti. U njegovim radovima su često prisutni velike, potpuno crne, sjenovite površine koje zauzimaju i do dvije trećine njegovih fotografija. Prolaznici se u fotografiju ne smještaju kao individue, nego kao mutni impulsi boje, što Leitnerove ulične fotografije zapravo čini slikarstvom pretočenim u fotografiju.