Bečki festival puževa od 1. do 7. listopada

Početkom listopada će u Beču ponovno oživjeti tradicija uzgoja puževa. Mnogobrojni bečki restorani će tako u okviru bečkog festivala puževa na svoje jelovnike uvrstiti bečke vinogradske puževe
Vinogradski puževi se naime diljem svijeta smatraju delikatesom, a austrijski uzgajivač puževa Andreas Gugumuck koji ih već godinama uzgaja opskrbljuje gotovo sve bečke restorane ovo poslasticom. U njegove specijalitete se pored samih puževa ubrajaju i kavijar od puževa te pašteta od puževa.
U okviru ovogodišnjeg Bečkog festivala puževa koji Gugumuck od 1. do 7. listopada organizira u suradnji s online gastronomskim vodičem DiningCity svaki će uključeni restoran tj. njegov glavni kuhar kreirati novo jelo od puževa. Vrhunac festivala će se održati kulinarskom umjetničkom intervencijom u sklopu Duge noći muzeja u bečkom Prirodoslovnom muzeju.
Tradicija kuhanja puževa potječe još i 17. stoljeća kada su vinogradski puževi u vrijeme posta zbog velike potražnje morali biti dopremani čak iz Njemačke. Nakon toga su „bečke kamenice“, kako su ih popularno nazivali, prodavane na posebnim tržnicama koje su u Beču postojale sve do 19. stoljeća. 
Bečki restorani će u okviru Festivala puževa svojim gostima ponuditi mnogobrojne delicije od puževa, a točan popis restoran se može naći na www.diningcity.at.

U nastavku donosimo jedan od tipičnih bečkih recepata za pripremu puževa

 
Starobečki ragu od puževa
Sastojci:
48 vinogradskih puževa
75 g putra
2 fino nasjeckana luka srednje veličine
180 g fino nasjeckanih šampinjona
2 žlice nasjeckanog peršina
oko 50 g prosijanog brašna
oko 800 ml jakog goveđeg temeljca
2-3 žlice kiselog vrhnja
75 g fino naribanog polutvrdog sira
sol i papar
4 velika krumpira pečena u foliji
Zagrijati putar u visokoj tavi dok se ne rastopi. Izdinstati nasjeckani luk, šampinjone i peršin, sve posuti brašnom i na posljetku uliti temeljac.
Pustiti da još jednom provrije, smanjiti temperaturu i kuhati 5-10 minuta. Dodati puževe, dobro začiniti solju i paprom. Umak povezati kiselim vrhnjem.
Izvaditi krumpire iz pećnice i prerezati na pola. Položiti na četiri zagrijana tanjura (vatrostalna) i po površini rasporediti ragu od puževa.

Posuti naribanim polutrvrdim sirom i kratko zapeći u pećnici. Servirati s nasjeckanim svježim peršinom.