U austrijskoj će se prijestolnici i ove godine u razdoblju od siječnja do ožujka održati čak 450 balova koje sukladno tradiciji organiziraju mnogobrojne bečke cehovske udruge i organizacije, a očekivani broj posjetitelja od čak 360.000 bi mogao pobiti sve dosadašnje rekorde.
Otvorenje sezone
Otvorenje balske sezone su simbolizirali Novogodišnja gala u bečkog gradskoj vijećnici te Carski bal u bečkom Hofburgu, a svečani niz će biti nastavljen 13. siječnja Balom slastičara koji se već tradicionalnog održava u dvorcu Hofburg te Cvjetnim balom u gradskoj vijećnici.
Jedan od zanimljivijih bečkih balova je zasigurno i "Techno Ball" koji će se 14. siječnja ove godine po treći puta održati u poznatom bečkom klubu Pratersauna. Posebnost ovog bala je spoj tradicionalnog dresscodea i elektronske glazbe.
Nakon ovog suvremenog bala slijedi Bal Bečke Filharmonije koji se održava u raskošnima prostorijama Musikvereina. Prvi bal ove vrste održan je još davne 1924. godine, a ovogodišnji je najavljen za 19. siječnja.
U veljači slijedi i atraktivni „Rosenball“ (Bal ruža) koji organizira bečka gay-udruga HEAVEN VIENNA i koji se već tradicionalno odigrava na isti dan kao i u cijelom svijetu dobro poznati Bečki operni bal.

Bal svih balova

"Balom svih balova" se dakako smatra tradicionalni bečki Operni bal koji predstavlja vrhunac Bečkog fašnika, a održava se svake godine u zgradi bečke Države opere (Staatsoper).
Sa svojih gotovo 12.000 posjetitelja svake godine najveće je okupljalište austrijskih kulturnjaka, poduzetnika i političara, ali i inozemnih zaljubljenika u grad Beč. Usprkos cijenama ulaznica koje sežu od 160 sve do 17.000 eura za zakup počasne lože čak 2.500 posjetitelja ove glamurozne manifestacije dolazi iz inozemstva. Tradicija održavanja bala seže još iz 1877. godine, no prvi je bal pod nazivom “Wiener Opernball” održan tek 1935. godine i to s humanitarnim ciljem. Od tada se ovaj bal održava svake godine zadnjeg pokladnog četvrtka. Iznimka su bila vremena ratnih sukoba, kao npr. za vrijeme trajanja 2. svjetskog rata ili Zaljevskog rata 1991. godine.
Početak bala obično je u 22.00 sata, a završetak točno u 5.00 sati ujutro sljedećeg dana.
Za ovogodišnji bal koji će se održati 17. veljače stanovnici Beča se pripremaju mjesecima. Otvorit će ga 180 plesnih parova, a za što glamuroznija doživljaj pobrinut će se elitni sponzori.

Više informacija o preostalim bečkim balovima možete naći na
http://www.ballguide.at/ballguide2012

Ivana Ćosić, Compress Zagreb
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.hr