Bečka izložba Clegga & Guttmanna


Clegg & Guttmann, Executives of the Steel Industry V. Executives of the Textil Industry, 1980

Portraits and Other Cognitive Exercises 2001-2012“ poznatog umjetničkog dvojca Clegga & Guttmanna


Bečki izložbeni prostor BAWAG Contemporary od 12. travnja do 10. lipnja ove godine prestavlja izložbu pod nazivom „Portraits and Other Cognitive Exercises 2001-2012“ poznatog umjetničkog dvojca Clegga & Guttmanna.


U okviru izložbe ćem, kao i što sam njezin naziv sugerira, biti predstavljeni egzemplarni radovi dvojice umjetnika nastali u razdoblju od 2001. godine do danas.

U središtu izložbe se nalazi fotografija, tj. točnije fotografski portret, koji od 1980. godine spada u najvažniji medij u stvaralaštvu Clegga i Guttmanna.

Njihovi pojedinačni portreti, slike parova i višebrojnih skupina ljudi se do danas ubrajaju u najuzbudljivije što ovaj žanr može ponuditi, a umjetnici se pri stvaranju svojih portreta pozivaju na estetske konvencije povijesnih portreta i skupnih slika 16. i 17. stoljeća, počevši od Nizozemaca Fransa Halsa i Rembrandta do Talijana kao što su Tizian i Caravaggio.


Clegg & Guttmann su pri tom jako dobro upoznati sa statusnim, utjecajnim i kapitalnim kodovima te na svojim fotografijama stvaraju elitističkih dojam „lijepih i bogatih“. Prilikom toga koriste kao i fotografi 19. stoljeća konkretne fotografske pozadine, kulise od fototapeta i sl., no sve montiraju tako da je insceniranost cijele situacije ipak posve jasna.

Jedna od najzanimljivijih fotografija koja će biti prikazana u okviru bečke izložbe je ona pod nazivom „Executives of the Steel Industry versus Executives of the textile Industry“ na kojoj je prikazano 12 muškaraca u stilu starih majstora.


Ivana Ćosić

Akademija-Art