Bečka božićna čarolija

Osim po svojoj osebujnoj kulturnoj ponudi Beč je i u zimskim mjesecima poznat kao turistički magnet za sve one koji žele doživjeti istinske čari adventa

Beč naime nudi čak dvadesetak božićnih sajmova te tri božićna sela koji su ove godine posjetiteljima svoja vrata otvorili već 13. studenog svake godine.

Jedan od najpoznatijih sajmova je zasigurno onaj na trgu ispred beče gradske vijećnice. Glavna atrakcija ovog sajma je ogromno božićno drvce s preko 27 metara visine i oko 1.000 lampica. No zanimljive su i velike jaslice, te Isusek koji čita božićne priče i preuzima božićne želje.

Sajam nudi i mogućnost sudjelovanja u božićnoj radionici, gdje se najmlađi posjetitelji sajma mogu iskušati u pečenju božićnih keksa i izrađivanju darova za svoje najmilije, kao što su čestitke, vaze, svijećnjaci i sl.

Najviši božićni sajam

Najviši se božićni sajam nalazi na brdu Wilhelminenberg, a pored uobičajenih suvenira, punča i kuhanog vina ovaj sajam nudi i jedinstveno klizalište s pogledom na cijeli grad. Pomalo drugačiji božićni sajam se može posjetiti u četvrti Währing. Pored uobičajenih božićnih izlagača tamo se može uživati u mnogobrojnim koncertima, te se mogu nabaviti i najrazličitiji ručno izrađeni darovi.
Carski ambijent ispred dvorca Schönbrunn
Bečki će dvorac Schönbrunn ove godine po 17. puta za redom poslužiti kao kulisa za bečki kulturni božićni sajam, koji između ostalog nudi organizirane vođene ture kroz dvorac u okviru kojih će posjetitelji moći saznati sve o božićnim običajima carske obitelji Habsburg.
Osim toga čak će 60 izlagača ponuditi božićne specijalitete te ručno rađene rezbarije, svijeće i božićne čestitke.
Bina ispred velikog božićnog drvca bit će mjesto održavanja mnogobrojnih koncerta božićnih pjesma, počevši od gospela sve do trubača i pop-izvođača.
Sajmovi u centru grada
Pored sajmova u samom centru grada tj. u bečkom Hofburgu i na trgu Michaeler Platz, zanimljiv je i onaj u staroj gradskoj jezgri Spittelerg, gdje čak 130 umjetničkih obrta predstavlja svoje rukotvorine.
Prave umjetničke radove možete pak naći na božićnom sajmu na Karlsplatzu, gdje 70-ak umjetnika udruge “Divina Art” izlaže i prodaje svoje najnovije uratke.
Cobenzl, Prater i Maria-Theresien-Platz
Ukoliko ste ljubitelj dobre kapljice predlažemo posjet sajmu na brdu Cobenzl, odakle potiče najbolje bečko vino. Pored regionalnih slastica tamo se mogu nabaviti i bio-proizvodi, a sajam najmlađima nudi i mogućnost klizanja te jahanja na ponijima.
Jedan od najposjećenijih sajmova je dakako i onaj koji se već tradicionalno nalazi između bečkog Prirodoslovnog muzeja i Muzeja Povijesti umjetnosti na trgu Maria-Theresien-Platz.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

ComPRess Zagreb, Kontaktni uredi Grada Beča
Praška 10, 10 000 Zagreb

Akademija-Art.hr
30.11.2010.