Bečki Belvedere predstavlja slikarski opus Emila Noldea

nolde plesac ice za svijec ama 1912 cnolde stiftung seebuell ohnerand

nolde plesac ice za svijec ama 1912 cnolde stiftung seebuell ohnerand

U bečkom Belvederu trenutno traje izložba posvećena njemačkom ekspresionističkom slikaru Emilu Noldeu

Izložba pod nazivom „Emil Nolde – Žar i boja” realizirana je u suradnji sa Zakladom Seebüll Ada i Emil Nolde, hamburškom Kunsthalle te mnogobrojnim privatnim zbirkama.

Izložba obuhvaća sve stvaralačke faze ovog umjetnika počevši od ranih djela u duhu impresionizma, preko biblijskih motiva do njegovih „Nenaslikanih slika” koje se nastale od 1941. do 1945. kada mu je nacionalsocijalistički režim zabranio slikanje.

nolde uzbuđeni ljudic nolde stiftung seebuell

Emil Nolde rođen je pod građanskim imenom Emil Hansen 1867. godine u selu Nolden na njemačkoj-danskoj granici. Nakon naobrazbe za drvorezbara 1898. Godine započinje studij slikarstva u Münchenu, a 1911. tj. 1912. otkriva vlastiti stil. Od početnih impresionističkih i biblijskih prikaza Nolde se sve više okreće boji. Stvara umjetnička djela iz svoje mašte te je često i sam iznenađen rezultatima i neka od svoji najljepših djela stoga naziva „samoiznenađenjima”, kaže Stephan Koja, kustos izložbe.

No vrhunac Noldeova slikarstva predstavljaju upravo njegove „Nenaslikane slike”, odnosno 1300 akvarela i gvaševa malog formata koji su nastali tijekom zabrane slikanja koju mu je nacionalsocijalistički režim nametnuo 1941. godine, od kojih će 50 biti predstavljeno u okviru bečke izložbe.

Pored Noldeovih radova izložba obuhvaća i odabrana djela umjetnika kao što su Oskar Kokoschka, Werner Berg ili Max Weiler koje je Nolde inspirirao svojim radom.

Izlozba

Izložba se može pogledati sve do 2. veljače 2014. godine.