Bečka izložba o povijesti krivotvorenja novca

Krivotvorena novc anica

Krivotvorena novc anica

Na tragu krivotvoritelja!

Krivotvorenje novca staro je koliko i povijest novčarstva. Već nakon izdavanja prvih kovanica u 7. stoljeću prije Krista pojavile su se i prve krivotvorine

Najnovija izložba bečkog Muzeja novca pri Austrijskog nacionalnoj banci (OeNB), koja se može pogledati sve do 31. siječnja 2014. godine, posvećena je upravo povijesti krivotvorenja novca.

Izložba obuhvaća preko 300 eksponata od koji još nikada nisu predstavljeni javnosti, a njihova paleta seže od krivotvorenih kovanica iz keltskog doba do današnjih krivotvorina i sigurnosnih obilježja koja će na sebi nositi prva „hightech-novčanica” koja se u opticaj pušta u svibnju 2013. godine.

Spektar krivotvoritelja novca seže od diletantskih pojedinaca preko organiziranih bandi do politički motiviranih državnih akcija.

Krivotvoriteljski alat

Neki od krivotvoritelja su stekli i ogromnu slavu kao npr. „najgenijalniji” austrijski krivotvoritelj novca Peter Ritter von Bohr koji je ujedno bio i utemeljitelj prve austrijske štedionice. A svima je zahvaljujući Oskarom nagrađenom filmu „Krivotvoritelji” Stefana Ruzowitzkog poznata i najveća državna akcija krivotvorenja novca u povijesti koju je nacionalsocijalistički režim tijekom 2. svjetskog rata provodio protiv Engleske.