Beč otkriva more – Izložba posvećena Jadranskoj obali

bec 1

bec 1

U bečkom gradskom muzeju Wien Museum Karlsplatz protekli je tjedan otvorena izložba posvećena Jadranskoj obali. Izložba pod nazivom „Austrijska Rivijera. Beč otkriva more” obuhvaća najpoznatije jadranske turističke destinacije stanovnika biše monarhije, a pored gradova kao što su slovenski Portorož, talijanski Grado ili hrvatski Brijuni centralno mjesto izložbe zauzima „kraljica hrvatskog turizma” Opatija, koja naredne godine proslavlja 170. obljetnicu organiziranog turizma.

bec 3

1873. uspostavljena je direktna linija Beč-Rijeka, što je znatno pridonijelo razvoju takozvane „austrijske Rivijere”. Opatija je još 1880. godine bila malo ribarsko selo, a dvadeset godina kasnije mjesto je postalo popularnim ljetovalištem za goste iz Austrije. Izgrađeni su mondeni hoteli, vile i lječilišta, a mnogi od investitora su i sami bili Bečani te su u Opatiju prenijeli prepoznatljiv bečki aristokratski štih.

bec 2

Izložbu, čijem otvorenju je nazočio i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, otvorio je bečki gradonačelnik Michael Häupl, a pogledati se može sve do 30. ožujka 2014. godine.