Bečka urbanistič​ka izložba u ZgForumu

Izgradnja grada Plakat

Izgradnja grada Plakat

U prostorijama ZgForuma, Gundulićeva 19, večeras će u 19 sati biti otvorena izložba pod nazivom „Izgradnja grada. Primjeri za i iz Beča” u organizaciji koje je sudjelovao i grad Zagreb tj. Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada

U okviru izložbe je predstavljen osnovni pregled teme urbanog razvoja gradova, prikazani su međunarodni trendovi na primjerima gradova kao što su Bratislava, Brno, Hamburg, Ljuljana, Malmö, München, Stockholm i Zagreb te povijesni presjek urbanističkog razvoja grada Beča i nekoliko gradova središnje Europe uključujući i Zagreb.

Izložba je prvi puta prikazana u Beču u siječnju 2012. godine, a nakon toga u Münchenu. Otvorenju bečke izložbe nazočila je i tadašnja zagrebačka zamjenica gradonačelnika gospođa Jelena Pavičić Vukičević.

U okviru izložbe je bilo organizirano i deset panel diskusija na kojima je uspoređivana situacija u gradu Beču i navedenim gradovima, a na trećoj po redu koja je održana 2. veljače 2012. sudjelovao je i Ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba tj. njegova pročelnica Jadranka Veselić Bruvo.

fotografija 2

„Organizacija bečke izložbe u ZgForumu predstavlja nastavak procesa pozicioniranja Zagreba u mreži srednjoeuropskih gradova, a istodobno i platformu za nastavak i proširenje već tradicionalne i kvalitetne suradnje s Gradom Bečom te daljnje učvršćivanje kontakata s ostalim gradovima sudionicima”, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare pročelnica Veselić Bruvo. Pročelnica je osim toga naglasila i kako je ZgForum nastao po uzoru na bečki Planungswerkstatt, izložbeni centar Bečkog ureda za razvoj i planiranje grada, gdje je izložba po prvi puta i prikazana.

Za zagrebačku izložbu postav je prilagođen prostoru ZgForuma te su uz odabrane bečke teme izloženi i plakati iz Brna, Bratislave, Ljubljane i Zagreba. Uz panoe s bečke izložbe, bit će predstavljeno i nekoliko planerskih „iskoraka”, odnosno novih i aktualnih zagrebačkih projekata, u čijem je osmišljavanju i razradi sudjelovao Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Otvorenju izložbe će pored pročelnice ureda i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića nazočiti i predstavnici grada Beča, Angelika Winkler i Wilibald Böck te kustos izložbe Felix Sternath koji će nazočne provesti kroz izložbu.

Nakon Zagreba izložba putuje dalje za Hamburg, Malmö i Stockholm.