Beč je najinovativniji europski grad

bec vijecnica-Schaub-Walzer PID

bec vijecnica-Schaub-Walzer   PID

Zagreb na 241. mjestu

Grad Beč na temelju rezultata istraživanja australske agencije za inovacije 2thinknow objavljenih u ovogodišnjem izvješću „Innovation Cities Global Index” zauzima treće mjesto u svjetskom poretku najinovativnijih gradova. Ispred njega se nalaze samo američki gradovi Boston i New York, čime je Beč ujedno i najinovativniji grad u Europi.

Istraživanje australske agencije za inovacije obuhvaća 445 gradova, a rezultati su doneseni na temelju obrade 162 različitih kriterija. U usporedbi s 2011. godinom kada je zauzimao 5. mjesto, Beč je napredovao za dva mjesta. Istovremenu mu je dodijeljen i predikat „Nexus City”, koji se dodjeljuje 35 najinovativnijih gradova svijeta.

Unutar 10 najinovativnijih gradova se nalaze i drugi europski gradovi poput Pariza, Münchena, Londona, Kopenhagena i Amsterdama, a Zagreb se 241. mjestom nalazi na samoj sredini liste.

Indeks se objavljuje svake godine kako bi pomogao inovatorima prilikom odlučivanja o tome, gdje u svijetu inovativne ideje imaju nabolje uvjete za realizaciju.

Popis svih gradova obuhvaćenih istraživanjem može naći ovdje: http://www.innovation-cities.com/innovation-cities-global-index-2012