Beč – 7,2 posto više noćenja u odnosu na kolovoz 2012.

c Christian Houdek   Wiener Wasser

Broj turističkih noćenja je u Beču u kolovozu ove godine dosegnuo je 1,4 milijuna, što predstavlja plus od 7,2 % u odnosu na rekordni kolovoz 2012. godine

Neto prihod hotelijera, koji su u razdoblju od siječnja do srpnja 2013. zabilježili 8,2 milijuna noćenja, iznosio je pri tom 318 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj se noćenja povećao za 3 %.

Od deset glavnih bečkih turističkih tržišta kod pet je – Njemačka, Rusija, Austrija, SAD i Velika Britanija – u kolovozu zabilježen znatan porast prihoda. Broj talijanskih noćenja ostao je na prošlogodišnjoj razini, dok je broj turista iz Švicarske, Japana, Španjolske i Francuske bio manji nego u kolovozu protekle godine.

Najveći porast broja gostiju zabilježen je Azijskih zemalja (+ 64%), Ujedinjenih Arapskih Emirata ( + 123 %) i Saudijske Arabije (+ 122 %). Bečki turistički djelatnici razlog za to vide u činjenici da je islamski mjesec posta Ramazan ove godine bio u srpnju, što je rezultiralo padom broja gostiju iz ovih zemalja u tom mjesecu te su sva putovanja nadoknađena u kolovozu.

Osim toga u Beču je u kolovozu zabilježen i porast broja turista iz Poljske koji je iznosio 26 %.

Foto: Christian Houdek: Wiener Wasser