Beč ugošćuje mađarskog velikana slikarstva

Munkácsy – Magic & Mystery

U bečkom Künstlerhausu je 31. ožujka otvorena izložba posvećena jednom od najznačajnijih mađarskih slikara, Mihályju Munkácsyju koji se proslavio izlažući upravo u istom muzeju
 
Naime 1882. godine za vrijeme održavanja I. međunarodne umjetničke izložbe u Beču je u razdoblju od samo 45 dana Munkácsyjevo kolosalno djelo koja je načinjeno po narudžbi pariškog trgovca umjetninama Charlesa Sedelmeyera privuklo čak 50.000 posjetitelja.
U okviru bečke izložbe koja se može pogledati do 3. lipnja ove godine će biti predstavljene najznačajnije skupine radova ovog osebujnog umjetnika kao što su poznate salonske slike ili krajolici. Posebno težište izložbe čine pak u njegovo doba poznate teatralne monumentalne slike Kristove trilogije. Ove slike će u Beču biti po prvi puta skupa izložene, a nakon toga se vraćaju na svoje stalo izložbeno mjesto u Debrecin.

U okviru izložbe će u prvoj liniji biti predstavljeni radovi iz umjetničke zbirke Imre Pákh, Mađarske nacionalne galerije te muzeja Déri iz Debrecina.

Ivana Ćosić

Akademija-Art