Ivana Ćosić, ComPRess Zagreb, Kontaktni uredi Grada Beča
ivana.cosic@compresspr.hr

Bečki izložbeni prostor Gornji Belvedere je 12. srpnja ove godine predstavio novi izložbeni postav koji obuhvaća ukupno 544 djela iz zbirke muzeja

Uzimanjem u obzir povijesne strukture dvorca i aktualnih didaktičkih i znanstvenih spoznaja je nastao postav koji austrijsku povijest umjetnost počevši od Srednjeg vijeka do 1945. predstavlja na jedan posve novi način.
Novi postav je kronološki uređen, a obuhvaća i 120 djela koja su ponovno ili čak po prvi puta uvrštena u stalni postav Belvederea. Među njima se nalaze i mnogobrojni radovi iz opsežne zbirke skulptura, a najvažnija djela umjetnika kao što su Constantin Meunier, Aristide Maillol i Anton Hanak posjetitelje dočekuju već u stubištu.
Novost stalnog postava je dio posvećen klasičnoj moderni koji kontekstualizira stvaralaštvo Egona Schielea i ekspresionizma te novu stvarnost.
Budući da Belvedere posjeduje i opsežnu zbirku radova slavnog austrijskog slikara Gustav Klimta, među kojom se nalazi i u cijelom svijetu dobro poznati "Poljubac", mu je posvećena najveća izložbena prostorija Gornjeg Belvedera.

Akademija-Art.hr
14.07.2011.