Skip to content

Beč 2013. godinu proglasio godinom bicikla

Grad Beč je 2013. godinu proglasio godinom bicikla i u tu je svrhu izdvojio čak 4,45 milijuna eura
Christoph Chorherr, bečki gradski zastupnik iz redova zelenih, ističe kako je cilj gradske uprave potaknuti što veći broj građana na korištenje bicikla, čime se ujedno znatno poboljšava i kvaliteta života u gradu.
Planiran je veliki broja događanja, među kojima i najveća svjetska biciklistička konferencija „Velo-City“ na kojoj bi trebali sudjelovati i predstavnici iz Zagreba kao i iz cijele Hrvatske.
Konferencija koju organiziraju European Cyclists’ Federation (ECF) i grad Beč će se održati od 11. do 14. lipnja te će pod motom „The Sound of Cycling – Urban Cycling Cultures“  okupit veliki broj stručnjaka iz područja prometa, planiranja grada, arhitekture, marketinga i uprave.
Pored velikog broja stručnih predavanja i rasprava, konferencija obuhvaća i bogat popratni program s biciklističkim turama, izletima, biciklističkom modnom revijom te utrkama, a pored sudionika konferencije u ovaj se dio programa mogu uključiti i sami građani Beča.
Održavanje konferencije upravo u Beču uopće ne čudi, budući da Grad Beč sve više ulaže u izgradnju mreže biciklističkih staza, koja u gradu i bližoj okolici trenutno iznosi 1206 kilometara, a gradska uprava se nada da će do 2015. godine udio biciklista u gradskom prometu porasti sa sadašnjih 6 na 10 posto. Pored toga u Beču već nekoliko godina postoji i  takozvani Citybike-sustav, koji omogućuje svim građanima, ali i posjetiteljima grada Beča, da na jednoj od mnogobrojnih Citybike-postaja iznajme bicikl na nekoliko sati.

Pored same konferencije i njezinog popratnog programa u Beču će se cijele godine održavati i mnogobrojne druge manifestacije, informativni tečajevi, servisne aktivnosti, kao i tečajevi za učenje vožnje bicikla.