Barišić: Neka premijer svoj model jednakosti primjeni i na Velikogoričane

Ovih dana ponovno smo svjedoci Vladine politike koja se odnosi isključivo na terećenje kućnog budžeta građana. Naime, prvi potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić, ide toliko daleko da prejudicira odluku Here o poskupljenju grijanja i time teret neuspješnog poslovanja državnih tvrtki prebacuje na građane, navodi se u priopćenju

U svom medijskom istupu, Čačić poručuje kako će cijene grijanja u šest gradova, među kojima je i Velika Gorica, poskupjeti 37 posto, iako HERA još uvijek nije dala svoje očitovanje niti suglasnost na predložene cijene HEP toplinarstvu. Premijer Milanović se poziva na jednakost, te napominje kako nema opravdanja da se neki prave naivni, a neki plaćaju veću cijenu.
– Pozdravljam tu izjavu premijera Milanovića i pozivam ga neka na taj način riješi i problem Velikogoričana, koji plaćaju znatno višu cijenu grijanja od svih ostalih gradova već sada, a traži se novo poskupljenje od 37 posto. Ukoliko do njega mora doći, neka se sadašnja cijena izjednači s cijenom koja je utvrđena u Zagrebu.  Inzistiram na smanjenju cijene kWh energije s 20 na 12 lipa, te na smanjenju cijene Kw snage s 14,42 kune na 11,13 kuna, kao što je u Zagrebu. Također i na smanjenju tzv. instalirane snage koja je u Velikoj Gorici neopravdano previsoka i ne odgovara stvarnoj instaliranoj snazi. Pa ako vrijedi pravilno jednakosti i ako premijer ne želi da se nepravedno raspoređuje dug državne tvrtke na sve, neka to pravilo prvo primijeni na primjeru Velike Gorice u kojoj građani već godinama plaćaju HEP-ove gubitke – poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.
Gradonačelnik Barišić također je poručio Milanoviću da ne zaboravi 5.600 goričkih stanova u kojima je prosječna cijena grijanja u zimskim mjesecima i po 800 kuna već sada, bez poskupljenja od 37 posto, stoji u priopćenju.