Bandićeve fontane – namješten posao od 18,4 milijuna kuna

fontane
Grad Zagreb je samo desetak dana prije nego što je počela gradnja pothodnika i fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice izmijenio glavni projekt za tu investiciju koja je podigla već veliku prašinu i prije nego što su radovi započeli

Nedopustive izmjene
Glavni je projekt za fontane izmijenjen tako nakon što je potpisan ugovor s izvođačem radova tvrtkom Mešić-com, vrijedan 18,4 milijuna kuna, a tim izmjenama promijenjena je tehnologija građenja pa time i tehnički uvjeti natječaja. A to je nedopustivo, tvrde u upravi za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva.
U upravi kažu da se Bandićeve izmjene u slučaju fontana mogu podvesti pod bitne izmjene ugovora o javnoj nabavi, a kojima se uvode uvjeti koji bi, da su bili dio osnovnog postupka javne nabave, omogućili podnošenje drugačijih ponuda od onih koje su podnesene u osnovnom postupku, ili bi omogućili izbor drugačije ponude od ponude odabrane u osnovnom postupku".
Natječaj za Bandićeve fontane je okončan u ožujku ove godine, a od pet pristiglih ponuda izabrana je ona Mešićeva.
Početkom lipnja ove godine pak Gradski ured za prostorno uređenje izdaje potvrdu o izmjeni glavnog projekta za fontane, iz veljače 2012. godine, a kojim se mijenja tehnologija građenja pothodnika iz montažne u monolitnu. Usto se navodi da je izvođenje pothodnika u širokom iskopu pa nije potrebno izvoditi zaštitu građevne jame.
U Upravi za javnu nabavu, ali i drugi naši sugovornici koji dobro poznaju sustav javne nabave, kažu da su tim izmjenama ostali ponuđači došli u nepravednu poziciju jer su zahtijevani novi tehnički uvjeti i na nadmetanju bi možda dali drugačiju ponudu. Usto, na sumnje da se na natječaju za Bandićeve fontane pogodovalo jednom ponuđaču ukazuju i uvjeti o sposobnosti za sudjelovanje u nadmetanju.
Tako je među ostalim tražena od ponuđača i potvrda o gradnji građevine sa složenom zaštitom građevinske jame. A izmjenama glavnog projekta koje su nastale nakon natječaja i po zaključenju ugovora s izvođačem radova, navodi se da zbog promjene tehnologije nije potrebno izvoditi zaštitu građevne jame!

Prijava DORH-u
Montažna tehnologija gradnje pothodnika znači, kažu stručnjaci, da se konstrukcija montira negdje drugdje pa onda dovozi na mjesto radova, dok se monolitna radi na licu mjesta. Monolitna je pri tome skuplja od montažne tehnologije. Iako zakon kaže da se u slučaju bitnih izmjena ugovora mora raspisati novi javni natječaj, u Upravi za javnu nabavu kažu da u tom slučaju prestaje nadležnost Zakona o javnoj nabavi pa naručitelja koji tako krši zakon nije moguće kazniti. No ističu da se u takvom slučaju može podnijeti kaznena prijava Državnom odvjetništvu koje bi onda moglo utvrditi zašto je došlo do bitnih izmjena ugovora i tehničkih uvjeta i je li bilo pogodovanja određenim ponuđačima.
U Gradu Zagrebu nisu odgovorili zašto je došlo do izmjene glavnog projekta za fontane, a nisu ni poslali podatke tko su bili ostali ponuđači na natječaju za fontane.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Izvor: Josip Bohutinski/VLM

Akademija-Art