Skip to content

Ban Ki-moon s političkim čelnicima BiH

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon nenajavljeno se u srijedu navečer u Sarajevu susreo s političkim čelnicima u toj zemlji koji su iznijeli različite poglede na ulogu međunarodne uprave i zatvaranje Ureda visokog međunarodnog predstavnika
Na sastanku zatvorenom za javnost Ban Ki-moon je razgovarao s čelnicima sedam političkih stranaka u BiH SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, SNSD-a Miloradom Dodikom, HDZ-a BiH Draganom Čovićem, HDZ-a 1990. Božom Ljubićem, SDA Sulejmanom Tihićem, SBB-a BiH Fahrudinom Radončićem i SDS-a Mladenom Bosićem.
Dodik je nakon susreta s glavnim tajnikom UN-a istaknuo da je UN prerano priznao BiH što je dovelo do tragičnog sukoba. Pozvao je na ukidanje Ureda visokog međunarodnog predstavnika.
Čelnik HDZ-a BiH Čović nakon susreta je izjavio da vanjska potpora neće biti dovoljna ukoliko lideri u BiH sami ne odluče kako urediti ovu zemlju. Izrazio je umjereni optimizam da će se ispuniti reforme iz Mape puta koju su vlasti BiH utvrdile s Europskom unijom.
Čelnik SDA Sulejman Tihić izrazio je očekivanje da će BiH uspjeti u izgradnji višenacionalnog društva u kojemu bi kulturološke i vjerske razlike trebale biti prednosti i bogatstvo, a ne razlozi za sukobljavanje.
Glavni tajnik UN-a odvojeno se u Sarajevu susreo i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te Visokim međunarodnim predstavnikom Valentinom Inzkom. Održao je i govor pred zastupnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH pozvavši međunarodnu zajednicu na prekid pokolja u Siriji i upozoravajući na opominjući primjer Srebrenice.
Dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini, kojim ujedno završava i turneju u regiji, Ban Ki-Moon će završiti danas posjetom toj u ratu zaštićenoj zoni UN-a, gdje će se, u pratnji predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, pokloniti žtrvama genocida nad više od 8.000 bošnjačkih civila što su ga počinile srpske vojne snage u srpnju 1995. godine.

Izvor: Hina

Akademija-Art